Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 07. 2013. 12:35 >> 08:52
1

ODBOR ZA EKONOMIJU

Rebalans budžeta nije prošao

Skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet nije podržao predlog rebalansa budžeta za ovu godinu, kojim se predviđa izmirivanje duga Kombinata aluminijuma prema Elektroprivredi i dodatno zaduživanje države, od 102 miliona eura.

Protiv predloga rebalansa bili su predstavnici Socijaldemokratske partije, Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije i Pozitivne Crne Gore. Za predlog rebalansa glasali su predstavnici Demokratske partije socijalista i Fatmir Đeka iz Demokratske partije, dok je Almer Kalač iz Bošnjačke stranke bio uzdržan.

Žugić: Rebalans ipak više pozitivan

Prije glasanja, u toku rasprave, ministar finansija Radoje Žugić poručio je da se radi o najjednostavnijem rebalansu, koji je predložen tom Odboru.

,,Rebalans je ipak složen sa aspekta indikacija na ekonomski ambijent. Rebalansom vodimo računa o zaposlenima u KAP-u, takođe on vodi računa da se ne ugrozi normalno funkcionisanje Elektroprivrede'', kazao je Žugić.

Ministar finansija je poručio da rebalans budžeta, ipak, ima više pozitivnih, nego negativnih strana.

,,Ukoliko Skupština ne bi usvojila rebalans budžeta, to bi bila loša poruka Terni i A2A, kao i ostalim dobrim investitorima'', kazao je Žugić.

Član Odbora iz Demokratskog fronta Strahinja Bulajić ocijenio je, međutim, da je rad Elektroprivrede već ugrožen i ponovio da DF neće podržati rebalans budžeta.

Vlada bi rebalansom budžeta,trebalo da riješi dužničko povjerilačke odnose između KAP-a, EPCG, Rudnika uglja, Crnogorskog elektoprenosnog sistema i države, u iznosu od 61 milion eura.

 


Poslanici Socijaldemokratske partije protive se dijelu rebalansa koji predviđa da se sa 61 milion iz državne kase prebiju međusobni dugovi između države, KAP-a i EPCG.

Iz te partije su ranije poručili da neće dozvoliti da fakture za struju strane kompanije, koja je godinama preko KAP-a izvlačila novac iz Crne Gore, padnu na leđa poreskih obveznika. Iz opozicije i Socijaldemokratske partije kažu da je Odbor direktora Elektroprivrede dvanaest puta tražio od izvršnog direktora da prekine snabdijevanje KAP-a strujom.

Takođe, protiv rebalansa su i Socijalistička narodna partija i Pozitivna Crna Gora. Predlog rebalansa budžeta ima podršku jedino Demokratske partije socijalista.

Predlogom rebalans, država bi se dodatno zadužila za 102 miliona, po osnovu pada garancija kod mađarske OTP i ruske VT banke.

Ministarstvo finansija nedavno je zaključilo kreditni aranžman od 60 miliona eura sa Dojče i Erste bankom, kako bi obezbijedili novac za izmirenje obaveza, po osnovu aktiviranih državnih garancija.

Radi se o garancijama za koje je Vlada žirirala vlasniku KAP-a, Centralno evropskoj aluminijumskoj kompaniji Olega Deripaske, krajem 2009. Taj kredit je trebalo da se počne vraćati 2016. godine u tri jednake polugodišnje rate. Na ime garancija, prošle godine, vraćeno je 23,4 miliona Dojče banci.

Sjednica Skupštine na kojoj će biti raspravljano o Predlogu rebalansa budžeta, za ovu godinu, zakazana je za četvrtak.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније