Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 07. 2013. 14:12 >> 08:51
7

RADNIČKA MAJKA, ALI...

Brković: Ruke mi vezane

Vlasnik komanije "Vektra Boka" Dragan Brković, kazao je na sjednici skupštinske Komisije za kontrolu postupka privatizacije, da kompanija ne može radnicima isplatiti zaostale zarade, dok se ne riješi pitanje restitucije i imovinsko-pravih odnosa za pojedine parcele, od čijih bi se prodaja radnici naplatili.

Skupštinska Komisija za kontrolu postupka privatizacije nastaviće raspravu o prodaji hercegnovskog hotelsko turističkog preduzeća Boka, jer je današnja sjednica prekinuta zbog obaveza pojedinih poslanika.

Predsjednik Sindikata kompanije Vektra Boka Vojin Miljanić saopštio je na sjednici Komisije da radnike brine dalja sudbina komanije, te da nijesu pristalice uvođenja stečaja, no da je za njih pitanje svih pitanja isplata sedam zaostalih zarada.

Na drugoj strani, vlasnik komanije Dragan Brković kazao je da razumije zahtjeve radnika, ali da su su mu vezane ruke, dok država ne riješi problem restitucije i imovinsko pravih odnosa pojedinih parcela, odnosno placeva kako bi se omogućila njihova prodaja i izmirio dug prema zaposlenim.

,,Čim mi odvežete ruke, radovi će početi. Ja sam izgradio pola Crne Gore, pa ću izgraditi i tri hotela'', rekao je Brković.

Brković je, skoro sat objašnjavao poslanicima u kakvom stanju je bilo preduzeće koje je kupio, na koje opstrukcije je nailazio u lokalnoj upravi, državi, ministarstvima, Savjetu za privatizaciju, a rekao je da su se na njega “okomili” i nezavisni mediji u koje je on ulagao, naročito u zadnje dvije tri godine.

,,Ni za Gebelsa u fašističkoj Njemačkoj, nije bilo takve medijske harange'', rekao je Brković.

Na tvrdnju Brkovića da je poznat kao radnička majka, predsjednik Komisije i poslanik Demokratskog fronta Janko Vučinić mu je odgovorio da podatak da radnicima Vektra Boke duguje sedam zarada, govori koliko je taj podatak tačan.

Predstavnik Savjeta za privatizaciju Branko Vujović predložio je da se traži kompromis i to na relaciji kupac-prodavac- Privredni sud i nadležna ministarstva.

 

Prema riječima predstavnika Ministarststva održivog razvoja i turizma Nebojše Popovića, situacija će biti znatno jasnija za nekoliko dana, kada bi trebalo da bude sačinjen i izvještaj, odnosno mišljenje Komisije koja se bavila pojedinim stavkama kupoprodajnog ugovora i situacijom u komaniji Boka – Vektra Montengero.

Odgođena odluka o stečaju

Ranije danas ročište za uvođenje stečaja u Vektra Boku na zahtjev OTP faktoringa, koji se bavi otkupom potraživanja i loših kredita Crnogorske komercijalne banke, odloženo je za 30. septembar, kako bi se pravni zastupnici izjasnili o nalazu vještaka.

Vektra Montenegro kupila je krajem decembra 2007. godine 59,45 odsto kapitala HTP Boka, uz obavezu da u preduzeće uloži 50 miliona eura, izgradi i renovira četiri hotela za tri godine i zaposli 1,2 hiljade radnika.

Umjesto najavljenih investicija, srušen je hotel Tamaris, Igalo je devastiran, dok su drugi objekti prodati ili dati u zakup. Hotel Plaža, koji odavno nije u rangu traženih hotela, radi samo četiri do pet mjeseci godišnje.

Radnicima se duguje sedam plata, šest naknada za prevoz, dva regresa i tri godine doprinosa.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније