Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

26. 06. 2018. 07:44   >>  07:32 1

IZVJEŠTAJ FONDA

Da bankrotira CKB falilo bi 155 miliona eura

U slučaju uvođenja stečaja u najvećoj banci za isplatu garantovanih depozita nedostajalo bi 155,1 milion eura, navodi se u izvještaju koji je Fond za zaštitu depozita dostavio parlamentu.

 

Imena se ne navode jer to zakon ne dozvoljava, ali izvještaji banaka pokazuju da CKB ima najviše depozita 475 miliona eura, Sosijete ženeral 357 miliona, NLB 355 miliona… Naravno svi depoziti, kako zakon propisuje, nijesu zaštićeni.

“Da u stečaj ode druga po veličini banka nedostajalo bi 70,7 miliona eura, 40,6 miliona eura za treću banku, dok bi za ostale dvije banke nedostajuća sredstva iznoslila 13,1, odnosno 4,5 miliona eura”, objasnili su iz Fonda.

Garantovani depozit u slučaju da dođe do stečaja i likvidacije neke od banaka ostaje 50 hiljada eura do ulaska Crne Gore u EU, ali se izmjenama zakona, koji je na javnoj raspravi, u određenim slučajevima povećava na 80 hiljada eura.

Iz Fonda, međutim, navode da nema naznaka da u nekoj od banaka može doći do problema da bi morali da reaguju. Po informacijama kojima raspolažu, nema kažu, ni bojazni od nastanka “zaštićenog slučaja”.

Fond je u tekuću godinu ušao sa 95,5 miliona eura, dok su ukupni garantovani depoziti iznosili 1,34 milijarde eura.

“U slučaju uvođenja stečaja pojedinačno u jednoj od deset banaka, sredstva Fonda i ona obezbijeđena kroz stend baj aranžman sa EBRD, koji ističe u novembru 2018. bila bi dovoljna. U slučaju da ipak ne bude dovoljno novac bi se obezbijedio iz dodatnih izvora koji je predviđen zakonom-naplatom vanredne premije, uzimanjem pozajmice iz budžeta države, kredita od stranih banaka i finansijskih institucija i izdavanjem hartija od vrijednosti, ili kombinacijom dva ili više navedenih mogućih izvora”, navodi se u dokumentu Fonda.

Aranžman sa EBRD vrijedan 30 miliona eura potpisan je 2010. i produžen 2017. uz iste uslove. Ugovor je podrazumijevao povlačenje od sedam godina i period povraćaja u roku od osam godina od dana povlačenja novca.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније