Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

27. 06. 2018. 07:31 >> 07:19

MINISTARSTVO FINANSIJA

Najveći rast od 47% imalo građevinarstvo

Na rast ekonomije u prvom kvartalu ove godine od 4,5 odsto presudno su uticali industrijska proizvodnja, turizam, proizvodnja električne energije, građevinski radovi, povećanje izvoza, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Oni navode i da raspoloživi podaci za april i maj ukazuju na dobru dinamiku u mnogim sektorima.

"Dobra dinamika je u turizmu, građevinarstvu, transportu i industrijskoj proizvodnji, pa očekujemo dobre rezultate i u drugom kvartalu tekuće godine", kazali su Pobjedi iz Ministarstva finansija.

Podsjetimo da je protekle sedmice Monstat saopštio preliminarni podatak da je rast u prvom kvartalu 4,5 odsto.

"Najviši rast od 46,8 odsto, mjeren vrijednošću izvršenih građevinskih radova, zabilježen je u građevinarstvu", saopštili su iz Ministarstva finansija.

Rast od 39 odsto bilježi industrijska proizvodnja, usljed povećanja u prerađivačkoj industriji od 17 odsto i proizvodnji električne energije 82,6 odsto zbog niske baze iz prethodne godine. U rudarstvu je zabilježen pad od 20 odsto, na šta je uticala visoka baza iz prethodne godine. Trgovina na malo bilježi realan rast prometa od 3,2 odsto, a ostvaren je rast dolazaka i noćenja turista od 28,7, odnosno 11,9 odsto.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније