Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

29. 07. 2013. 17:43   >>  17:43

PREKRATKA I RASPRAVA

CDT: Državni budžet netransparentan

Predlog zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji je Vlada usvojila 18. juna, ne donosi poboljšanja kada je riječ o transparentnosti budžeta i procesu donošenja ovako važnog dokumenta, saopšteno je iz Centra za demokratsku tranziciju.

Iz te NVO navode da je, između ostalog, zadržano rješenje iz prethodnog zakona kojim se predlaže da se Predlog zakona o budžetu dostavlja Skupštini Crne Gore  u novembru.

„Podsjećanja radi, prošle godine smo imali situaciju da je budžet stigao u parlament tek 15-ak dana prije krajnjeg roka za usvajanje tako da  poslanicima nije ostavljen prostor za ozbiljniju analizu ovako obimnog dokumenta“, naveli su iz CDT-a.

Oni tvrde da situacija ni u proteklim godinama nije puno bolja i da trajanje rasprave o budžetu u Skupštini nije u skladu sa preporukama koje su date sa međunarodnih adresa.

Predlogom zakona se uopšte ne uređuje pitanje transparentnosti, tvrde iz CDT-a.

„Prošlogodišnje istraživanje (DURBIN) nam je ukazalo na to da ni jedan državni organ ne prezentuje budžet građanima, a porazno je i to da institucije ne prikazuju svoje budžete na veb sajtovima. Imamo situaciju da je jedino budžet države dostupan na sajtu Vlade Crne Gore i Ministarstva finansija ali se on objavljuje u formatu koji ne omogućava ni proste računske operacije“. 

U CDT-u smatraju da izvještaj o javnoj raspravi, koji je sastavni dio Predloga zakona, ne sadrži sve predloge i sugestije koje su prihvaćene i koje nijesu prihvaćene sa obrazloženjem razloga.

„Ovo predstavlja i nepoštovanje same Uredbe o načinu sprovođenja javne rasprave u pripremi zakona. Među neobjavljenim i neusvojenim sugestijama nalaze se i oni Centra za demokratsku tranziciju gdje smo predložili rješenja vezana za povećanje transparentnosti budžeta kao i rješenje koje je vezano za rok do kada treba Skupštini Crne Gore dostaviti Nacrt zakona o budžetu“, zaključuje se u saopštenju CDT-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније