Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

29. 06. 2018. 12:49   >>  12:37

SASTANAK KORISNIKA IPE

Dodatna sredstva EU rezulturaće boljim reformama

Dodatna sredstva Evropske unije rezultiraće ujednačenim kvalitetom sprovođenja reformi na Zapadnom Balkanu u ključnim oblastima, među kojima su vladavina prava, dobrosusjedski odnosi i bezbjednost i migracije, ocijenjeno je na koordinacionom sastanku Višekorisničkog programa Ipe u Skoplju.

Na sastanku, koji je održan tokom prethodna dva dana, učestvovali su predstavnici država Zapadnog Balkana, Turske i Evropske komisije. U ime Crne Gore sastanku su prisustvovali predstavnici Kancelarije za evropske integracije.

"Učesnici skupa su razgovarali o akcijama koje su predložene za finansiranje u okviru Višekorisničkog programa Ipe za 2019. i 2020. za koji je EU opredijelila 745 miliona eura, a koje se odnose na vodeće inicijative EU u oblastima vladavine prava, bezbjednosti i migracija, društveno-ekonomskog razvoja, osnaživanja povezanosti, digitalne agende i dobrosusjedskih odnosa", saopšteno je iz Vlade.

Kako su istakli, zaključeno je da će angažovanje dodatnih sredstava EU na nivou regiona rezultirati ujednačenim kvalitetom sprovođenja ključnih reformi u navedenim oblastima, uz usvajanje najboljih praksi i standarda EU.

 Evropska komisija će, nakon sprovođenja dodatnih konsultacija, usvojiti predložene programe krajem 2018. godine.

 Direktorica Direktorata za Zapadni Balkan u Generalnoj direkciji za susjedstvo i pregovore o proširenju, Henoveva Ruis Kalavera, navela je da su države Zapadnog Balkana u toku prethodne godine ostvarile izuzetan napredak, kako po pitanju sprovođenja reformi u okviru procesa evropskih integracija, tako i po pitanju rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja.

"Poručeno je da će EU sredstvima Višekorisničke Ipe nastaviti da podržava reforme koje su tematski zajedničke za sve države korisnice, unapređujući regionalnu saradnju kroz dodatno finansiranje tehničke podrške, regionalnih inicijativa i umrežavanja administracija", saopšteno je iz Vlade.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније