Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

29. 06. 2018. 12:35 >> 16:03
2

MINISTARSTVO EKONOMIJE

Žarulje neće smjeti na tržište nakon 1. jula

Stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće od nedjelje neće biti dozvoljeno nakon 1. jula, zbog primjene Pravilnika o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.


Iz Ministarstva su kazali da se Pravilnikom zabranjuje stavljanje na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće, ali ne i prodaja onih koje su se do datuma primjene Pravilnika već našle na tržištu.

"Na ovaj način, distributerima je omogućeno da prodaju zalihe sijalica koje su uvezli do nedjelje, a zabranjuje se uvoz, odnosno stavljanje na tržište ove vrste sijalica nakon pomenutog datuma“, dodaje se u saopštenju.

Tehnički zahtjevi eko dizajna za klasične sijalice sa žarnom niti primjenjivaće se po fazama.

To znači da će, nakon zabrane stavljanja na tržište klasičnih sijalica sa žarnom niti od 100 W i veće od nedjelje, isto važiti za sijalice snage od 75 W i veće od 1. januara naredne godine.

Zabrana za sijalice snage od 60 W i veće važiće od 1. jula naredne godine, a od 1. januara 2020. godine neće biti dozvoljeno stavljanje na tržište svih klasičnih sijalica sa žarnom niti, osim onih baziranih na nekoj novoj, energetski efikasnijoj tehnologiji.

Iz Ministarstva su naveli da je Pravilnik jedan od 16 propisa kojim se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn određenih grupa proizvoda koji utiču na potrošnju energije, a koji propisuju postepenu eliminaciju određenih tehnologija sa tržišta, shodno praksi Evropske unije (EU) koja sprovodi Taj proces od 2012. godine.

„Ostali pravilnici koje je donijelo Ministarstvo odnose se na rashladne i uređaje za klimatizaciju, mašine za pranje i sušenje veša i pranje posuđa, televizore, električna napajanja, set-top boksove, električne motore, ventilatore, pumpe za vodu i cirkulacione pumpe“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je u prethodnih pola godine imalo intenzivnu komunikaciju sa uvoznicima i distributerima, ali i inspekcijskim organima, pa je kroz niz sastanaka i radionica radilo na njihovom informisanju i pripremi za obaveze koje proističu iz ovog i ostalih pravilnika.

Uspostavljanje pravnog okvira kojima se uređuje uvođenje zahtjeva za eko dizajn i označavanje energetske efikasnosti proizvoda podržalo je Njemačko društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Evropska banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније