Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

07. 07. 2018. 13:37   >>  13:33 1

MEDOJEVIĆ O REBALANSU

"Radunović bi morao da bude smijenjen"

Najslabija karika Vlade je ekonomska i politika javnih finansija, a zbog krupnih promašaja u projektovanju budžeta, bez ikakvih spoljnih šokova, ministar finansija, Darko Radunović, morao bi da bude smijenjen, saopštio je član Predsjednišva Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević.

Medojević, koji je i predsjednik Pokreta za promjene (PzP), kazao je da je Vlada, za pola godine, dva puta napravila rebalans budžeta, jedina u Evropi.

“U svakoj normalnoj državi otvorilo bi se pitanje odgovornosti. Političke i lične. Ali Crna Gora nije normalna država, već privatni posjed braće Đukanović. Pozicija ministra finansija je politički najznačajnija u Vladi, jer predstavlja direktni link preko koga braća Đukanovic utiču na političke odluke povezane sa njihovim finansijskim interesima”, naveo je Medojević u saopštenju.

On je kazao da su odnosi sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) nepoznati teren za premijera Duška Markovića, koji je do sada prihvatao sve predloge Radunovića.

“Povećanje akciza na gorivo, cigarete i gazirana bezalkoholna pića su predlozi MMF-a, koji su doveli do povećanja cijena goriva, cigareta, bezalkoholnih pića i izazvali nezadovoljstvo kod građana”, poručio je Medojević

Prema njegovim riječima, Vlada ove godine treba da poziami 500 miliona eura za refinasiranje starih dugova i plaćanje prispjelih obaveza.

“Odlučila je da emituje obveznice za taj novac. Emisija neće uspjeti bez garancija MMF-a. A MMF traži radikalne rezove u Vladinoj potrošnji. A to znači smanjenja plata i penzija i povećanje poreza”, dodao je Medojević.

Ako ne uspije emisija obveznica, on tvrdi da to znači brzi bankrot javnih finasija, radikalne rezove u javnoj potrošnji, smanjenja plata i penzija, a najverovatnije i privremenu obustavu isplata.

“Samo je pitanje vremena kada će i razna udruženja privrednika, stranih investitora, sindikata i nevladinih organizacija početi da dižu glas zbog pogrešne ekonomske politike Vlade”, zaključio je Medojević.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније