Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

10. 07. 2018. 20:05 >> 19:59
1

20 MILIONA FUNTI

Mej najavila investicije za Zapadni Balkan

Britanska premijerka Tereza Mej najavila je dogoročnu pomoć zemljama Zapadnog Balkana od 20 miliona funti.

Novac će, kako je istakla, biti iskorišćen kako bi se ojačala demokratija i vladavina prava u cijeliom regionu. Crnoj Gori dio novca opredijeljen je za jačanje javne administracije.

"Istorija nam je pokazala da stabilan i bezbjedan Zapadni Balkan znači bezbjednu i stabilnu Evropu. Zbog toga sam najavila ambiciozan paket mjera kako bi se pomoglo regionu da poboljša kolektivnu sigurnost, i mogućnost da se izbori sa izazovima u budućnosti", kazala je Mej na konferenciji za medije na Londonskom samitu.

Takođe je najavila dugoručo povećanje finansijske podrške redionu od preko 95 odsto, od 20 miliona funti do 2020-2021.

"Podrška će biti iskorišćena za projekte koji će zaista pomoći da se vidi razlika, poput jačanja javne administracije, u Makedoniji i Crnoj Gori, koji će ubrzati reformu sudstva na Kosovu i Albaniji, poboljšati bisnis ambijent u BiH i Srbiji. Novac će biti iskoriščen i za razvoj informatičkih vještina za milion osnovaca u regiji, kako bi uspjeli da ostvarite svoj potencijal u modernom svijetu", poručila je premijerka Velike Britanije.

Velika Britanija, domaćin Samita, želi evropski, propsperitetan i stabilan region, iako za manje od godinu napušta EU.

Mej je ranije danas tokom Samita uvjeravala da će im geostarteške obaveze i odgovornosti i dalje biti jednako važne.

"Napuštamo EU sljedećeg marta, ali u potpunosti ostajemo posvećeni propseritetu Zapadnog Balkana i cijele Evrope", poručila je Mej.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније