Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

11. 07. 2018. 17:43 >> 17:30

POČEO MIDAS2

Više od 30 miliona za poljoprivredu i ribarstvo

Kroz MIDAS 2 projekat koji se realizuje kroz novi projekat Vlade sa Svjetskom bankom, sa 30 miliona eura biće podržano dalje unapređenje crnogorske poljoprivrede, sektora ribarstva i oblasti bezbjednosti hrane, saopšteno je danas u Kolašinu.

Početak realizacije Drugog projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede Crne Gore (MIDAS 2) označili su potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i predstavnica Svjetske banke, zamjenica direktora SB za Zapadni Balkan, gospođa Lada Strelkova.

Navodeći brojne primjere rezultata MIDAS podrške, Simović i Strelkova su iskazali veliko zadovoljstvo efektima prethodnog MIDAS 1 projekta koji je uspješno realizovan u periodu od 2009. do 2017.

Kako je saopšteno iz Ministarsva poljoprivede, oni su istakli da je MIDAS doprinio značajnom unapređenju sektora poljoprivrede, u dijelu unapređenja poljoprivrednih gazdinstava i njihove konkuretnosti, kao i u dijelu jačanja institucija, što je sveukupno doprinijelo značajnoj pripremi crnogorske poljoprivrede za primjenu EU politike u ovim oblastima.

Posebno su istakli izuzetnu saradnju Vlade, odnosno Ministarstva poljoprivrede i Svjetske banke na implementaciji projekta.

Simović je iskazao uvjerenje da će paket od 30 miliona podrške do kraja godine biti dodatno uvećan i za sredstva iz Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF).

Navodeći primjere poljoprivrednih proizvođača koji su koristeći podršku MIDAS 1 projekata započeli, širili proizvodnju, postajući danas ozbiljni poljoprivredni proizvođači, Simović je kazao da u Crnoj Gori ima mnogo takvih uspješnih priča i primjera da su se mnogi opredijelili da kroz agrobiznis obezbijede egzistenciju sebi i svojoj porodici.

Predstavnica SB Lada Strelkova podsjetila da je kroz MIDAS 1 projekat raealizovano 660 grantova, u iznosu od 6,5 miliona eura, i ukupno investirano više od 13 miliona eura.

“Unapređenje konkurentnosti u sektorima poljoprivrede i ribarstva, kako bi se bolje ispunili zahtjevi procesa pristupanja, nameće troškove kako pojedinačnim preduzećima tako i zemlji uopšte, kroz potrebu značajnih ulaganja u javna dobra i stvaranje podsticajnog okruženja. Uz pomoć projekta će se zadovoljiti neke od tih potreba za ulaganjem, dok će se istovremeno podržati razvoj poljoprivrednog sektora”, zaključila je Strelkova.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније