Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

12. 07. 2018. 07:02   >>  06:49

ZZZCG

Za samozapošljavanje odobrili 340.000 eura

Jedna od najznačajnijih mjera aktivne politike zapošljavanja, koju Zavod sprovodi proteklih dvadesetak godina, je kredit za samozapošljavanje. Od početka godine, odlukama Upravnog odbora Zavoda, odbrena su 54 zahtjeva za dodjelu kredita, ukupne vrijednosti 340.000 eura, čijom realizacijom će se otvoriti 68 novih radnih mjesta.

 

Na posljednjoj sjednici, odobreno je usmjeravanje 115.000 eura za finansiranje 20 zahtjeva, kojima je predviđeno otvaranje 23 nova radna mjesta, mahom u sjevernim i manje razvijenim opštinama.

Kreditni uslovi Zavoda za otpočinjanje biznisa trenutno su najpovoljniji u državi. Komisija, saglasno interesovanju, najviše kredita odobrava za poljoprivredu i uslužne djelatnosti. Po jednom novozaposlenom odbrava se 5.000 eura, pri čemu je maksimalni iznos kredita 15.000 eura, znači za zapošljavanje tri lica. Kamatna stopa je tri odsto, a rok vraćanja tri godine za fizička, a dvije za pravna lica, uz grejs period od godinu. Kredit se vraća u polugodišnjim anuitetima.

“Taj vid Zavodove podrške koristan je kako za nezaposlene sa evidencije, tako i za one preduzetnike koji žele da unaprijede i prošire biznis. Podržavamo i žensko preduzetništvo”, kaže načelnica Službe za finansije i računovodstvo Svetlana Krgović.

Ona ističe da su blizu 40 odsto zahtjeva podnijele nezaposlene žene, koje su nosioci 21 projekta, vrijednosti 115.000 eura.

Posmatrano prema starosnim grupama, jedan kredit dodijeljen je licu mlađem od 25 godina, 22 kredita osobama u dobi od 25-50 godina, dok je šest kredita dodijeljeno dugoročno nezaposlenim. Prema nivoima obrazovanja, tri korisnika kredita su sa završenom osnovnom školom, 24 sa srednjom (III i IV nivo obrazovanja) i dva lica sa visokim obrazovanjem.

Najveći broj kredita odobren je u Nikšiću i Baru, po 14, Beranama i Bijelom Polju, po pet, Podgorici četiri…

“Krediti su odobravani za projekte iz svih djelatnosti, u skladu sa planiranim regionalnim razvojem. Najviše ih je iz oblasti poljoprivrede i ribarstva, trgovine. Slijede zanatstvo i lične usluge, saobraćaj i veze, finansijske, tehničke i poslovne usluge, ugostiteljstvo i turizam, građevinarstvo, industrija i rudarstvo”, objašnjava Krgović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније