Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina; Objavila: J.B.Č. ]

12. 07. 2018. 16:56 >> 16:42

SASTANAK O MSP U PARIZU

CG radi na unapređenju poslovnog ambijenta

Crna Gora je na dobrom putu daljeg razvoja poslovnog ambijenta, a u narednom periodu uložiće se napori na otklanjanju barijera koje utiču na njegovo dalje unapređenje, ocijenjeno je na sastanku koordinatora za Akt o malim preduzećima (SBA) u Parizu.

U ime Ministarstva ekonomije, u svojstvu nacionalnog SBA koordinatora, sastanku je prisustvovao generalni direktor Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća (MSP) i upravljanje EU fondovima, Radosav Babić.

Predstavnici Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), koji su ujedno bili i domaćini ovog sastanka, u saradnji sa partnerskim institucijama, predstavili su preliminarne rezultate procjene svih deset dimenzija SBA-a za svaku od zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

Iz Ministarstva ekonomije saopšteno je da Crna Gora uspješno kreira politike i usvaja ključna strateška dokumenta koja tretiraju oblast MSP, vodeći se preporukama SBA.

Takođe, preliminarni rezultati pokazuju da je Crna Gora na dobrom putu daljeg razvoja i unaprijeđenja poslovnog ambijenta.

"U narednom periodu uložiće se dodatni napori na otklanjanju onih barijera koje utiču na dalje unaprijeđenje poslovnog ambijenta i nastaviće se sprovođenje reformskih mjera u dijelu pojednostavljenja poslovnog zakonodavstva", ocijenjeno je na sastanku.

Posebna pažnja biće, kako se dodaje, usmjerena na lokalni nivo, u dijelu smanjenja broja i iznosa lokalnih naknada i taksi koje preduzetnici plaćaju, registraciji biznisa - u smislu potpunog uvođenja elektronske registracije, poboljšanja efikasnosti rada katastarskih službi, izdavanja građevinskih dozvola, unaprijeđenja efikasnosti državne administracije, kao i smanjenja troškova administrativnih postupaka i skraćenju dužine njihovog trajanja.

Na sastanku je ocijenjeno da su neke od aktivnosti koje Crna Gora uspješno nastavlja da sprovodi povećanje broja savjetodavnih i mentorskih usluga, korišćenje usluga u okviru Evropske mreže za preduzetništvo, kao i rad na jačanju dalje saradnje između preduzeća i naučno istraživačkih ustanova.

Iz Ministarstva su naveli da je napredak zabilježen i u razvoju poslovne infrastrukture za podršku inovativnih aktivnosti, kreiranju programa finansijske i nefinansijske podrške za razvoj zelenih poslova, kao i jačanju unutrašnjih performansi preduzeća kako bi učestvovali na međunarodnim javnim tenderima i u okviru EU programa.

"Crna Gora je i dalje regionalni lider u preduzetničkom učenju i uložiće se dodatni napori u dijelu usklađivanja upisne politike i razvoja stručnih kvalifikacija sa potrebama tržišta rada, razvoja obrazovnih programa zasnovanih na ishodima učenja u saradnji sa poslodavcima, kao i daljem razvoju sistema dualnog obrazovanja i promociji stručnog obrazovanja", dodaje se na sastanku.

Dosljedna realizacija principa tog dokumenta, kako je ocijenjeno, stvara dobre pretpostavke za razmjenu iskustava u regionu i bolju saradnju sa institucijama EU, prije svega otvara mogućnost pripreme za korišćenje raspoloživih finansijskih sredstava EU, što je od posebnog značaja za dalji razvoj sektora MSP.

Finalni SBA izvještajni obrazac za period od 2016. do naredne godine biće publikovan na proljeće naredne godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније