Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

30. 07. 2013. 21:18   >>  21:18 2

DOPUNA ZAKONA

Prijevremena penzija samo KAP-ovcima

Skupština je danas usvojila dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje je opozicija ocijenila neustavnim i diskriminatornim, jer omogućavaju prijevremenu penziju samo radnicima Kombinata aluminijuma.

Usvojene su i izmjene i dopune Zakona o akcizama kojima je predviđeno povećanje specifične akcize na cigarete sa 30 na 35 centi po paklici, odnosno sa 15 na 17,5 eura za hiljadu komada.

Za dopune Zakona o PIO glasala su 43 poslanika, protiv ih je bilo sedam, a 21 uzdržan.

Na Zakon je opozicija dostavila veći broj amandmana, koji nijesu dobili podršku, između ostalih i takozvani „nikšićki amandman“ poslanika Demokratskog fronta i amandman Socijalističke narodne partije koji se odnosi na „odmrzavanje“ penzija.

„Nikšićki amandman“ je trebalo da omogući prijevremenu penziju i ostalim radnicima koji takođe rade u otežanim uslovima, kao što su radnici Željezare i Centra tehničkih gasova.

 Za izmjene i dopune Zakona o akcizama glasalo je 47 poslanika, 12 ih je bilo protiv, a devet uzdržano.

Izmjenama i dopunama predviđeno je smanjenje proporcionalne stope, sa postojećih 36 odsto na 35 odsto maloprodajne cijene cigareta i da se od 1. januara 2015. godine sa liste akciznih proizvoda ukloni kafa.

Izmjenama zakona je predloženo da se poljoprivrednicima omogući povraćaj ukupno plaćene akcize na gorivo koje se koristi kao pogonsko za mehanizaciju koja služi za obavljanje poljoprivredne djelatnosti, uz ispunjenje propisanih uslova.

 

(Mina Business)

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније