Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

15. 07. 2018. 07:44   >>  07:31 1

POSLJEDNJIH ŠEST GODINA

Kupovna moć penzionera oslabila za 7,87%

Stopa inflacije u posljednjih šest godina porasla je skoro sedam puta više u odnosu na rast penzija, pa je kupovna moć najstarije populacije opala za 7,87 odsto, piše Dan.

 

to znači i da je standard penzionera značajno opao u poslednjih šest godina. Cijene su u tom periodu porasle 9,3 odsto, a penzije samo 1,43 procenta. Kupovna moć penzionera je opala za 7,87 odsto, odnosno 22,3 eura mjesečno ili 267 eura godišnje, ako se ovaj procenat obračuna na prosječnu penziju.

Prosječna penzija u prošloj godini je iznosila 283 eura. Kada se to pomnoži sa 7,87 odsto, dobija se cifra od 22,3 eura mjesečno, odnosno 267 eura godišnje. Za taj iznos, koji je gotovo koliko jedna penzija, je opala kupovna moć penzionera.

Predsjednik partije penzionera, invalida i restitucije (PIR) Momo Joksimović je komentarišući ove podatke kazao da su razočarani i nezadovoljni odnosom koji Vlada, Skupština, Fond PIO i Ministarstvo rada i socijalnog staranja ima prema penzionerima.

“O penzionerima niko ne vodi računa. Skočile su plate u Vladi, ministarstvima i Skupštini, dok su na drugoj strani glavni segmenti društva, poput zdravstva i prosvjete, dovedeni na mizerne grane, a da ne govorimo o penzionerima. Penzioneri Crne Gore su na poslednjem mjestu u Evropi kada je riječ o zdravstvenoj zaštiti”, naveo je Joksimović.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније