Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

16. 07. 2018. 16:57 >> 16:43

MINISTARSTVO FINANSIJA

Dug po osnovu zapisa smanjen za 23,5 miliona

Dug po osnovu državnih zapisa smanjen je za 23,5 miliona eura, saopšteno je iz Ministarstva finansija. Na danas održanoj četvrtoj ovogodišnjoj aukciji prodati su državni zapisi sa rokom dospjeća od 182 dana, vrijedni 18 miliona eura, po prosječnoj stopi od 0,34 odsto.

"Dana 16.07.2018. godine, dospijeli su na isplatu državni zapisi prve aukcije zapisa, emitovane 15.01.2018. godine, čiji je rok bio 182 dana. Pomenuta aukcija, s početka godine, realizovana je u iznosu od 41,5 miliona eura", navodi se u saopštenju tog vladinog resora.

Dodaju da je Ministarstvo finansija, posredstvom Centralne banke Crne Gore, kao fiskalnog agenta Vlade, danas održalo četvrtu aukciju državnih zapisa sa rokom dospjeća od 182 dana u 2018. godini, raspisanu na iznos od 21,5 miliona eura.

"Na ovaj način izvršena je otplata i smanjenje duga, po ovom osnovu, za 23,5 miliona eura, dok je 18 miliona eura refinansirano", ističu iz Ministarstva finansija.

Aukcija je, dodaju, bila uspješna.

"Učestvovao je veći broj domaćih komercijalnih banaka, kao i Fond za zaštitu depozita, a ukupna tražnja za kupovinu državnih zapisa od strane kupaca, iznosila je 33,95 milion eura, što je značajno više od iznosa koji je ponuđen za prodaju", navodi se u saopštenju.

Prosječna ponderisana kamatna stopa za prihvaćene ponude, dodaju, iznosi 0,34%.

"Ona je niža od prosječne ponderisane kamatne stope na prethodnoj aukciji koja je iznosila 0,67%, što pokazuje trend pada kamatnih stopa na državnim zapisima u odnosu na prethodnu aukciju. Prosječna kamatna stopa je niža od ponderisanih kamatnih stopa sa ostalih aukcija održanih tokom 2018. godine", precizirali su iz ministarstva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније