Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

31. 07. 2013. 14:50 >> 14:50

LAKŠE U PENZIJU

Željezarci se žale Ustavnom sudu

Grupa sadašnjih i bivših radnika Željezare i njenih nekadašnjih pogona Radventa i Centra tehničkih gasova – Messer, žaliće se Ustavnom sudu na odluku Skupštine da im ne omogući povoljnije penzionisanje kao radnicima Kombinata aluminijuma Podgorica.

Član Izvršnog odbora Sindikata Željezare Tosčelik, Željko Perović, rekao je agenciji Mina- business da je oko 100 metalurga, koji su predali zahtjev, razočarano takvom odlukom, posebno izostankom podrške pojedinih poslanika iz Nikšića.

"Nepošteno je što su nas odvojili od zaposlenih u aluminijumskoj industriji, jer kada je rješavano to pitanje u Željezari, iste benefite za povoljnije penzionisanje imali su i radnici iz KAP-a i drugih firmi iz metalske djelatnosti”, podsjetio je Perović.

Prema njegovim riječima, zbog toga će se metalurzi, najvjerovatnije, žaliti, a nijesu isključeni ni eventualni protesti.

Perović je kazao da je radnicima neshvatljiva odluka Skupštine o izopštavanju njihovog zahtjeva iz dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju i zbog činjenice da bi se penzionisanjem oslobodilo 40 radnih mjesta za upošljavanje mladog kadra u Željezari Tosčelik.

"Bili smo spremni da ostanemo i do pola godine i besplatno radimo u Željezari kako bi obučili mlade radnike. Nijesmo htjeli da gledamo samo svoj interes, iako je rad pod teškim uslovima 30 godina ostavio posljedice", rekao je Perović.

Metalurzi su u ponedjeljak Skupštini predali zahtjev da budu uključeni u Predlog dopuna Zakona o PIO, kojim bi im se omogućio odlazak u prijevremenu penziju sa 30 godina staža, od kojih se 20 računa kao beneficirani.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније