Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

23. 07. 2018. 13:45   >>  19:19 5

RASPRAVA O REBALANSU

Nastavak rasta, ili put u bankrot

Poslanici raspravljaju o Vladinom prijedlogu rebalansa budžeta, drugom za šest mjeseci, kao i o izmjenama Zakonu o akcizama, koje će dovesti do pojeftinjenja cigareta.

Rebalansom se, kako je ranije kazao ministar finansija Darko Radunović, izvorni prihodi budžeta smanjuju za 8,2 miliona eura, a ukupni izdaci za 4,5 miliona eura.

Radunović je objasnio da je razlog za rebalans budžeta redefinisanje akcizne politike, a ostalo je tehničke prirode. Predloženim akciznim kalendarom na gazirana pića predviđa se zadržavanje postojećeg nivoa akcize u ovoj godini, koji iznosi 20 centi po litru.

Radunović je na početku sjednice kazao da je Vlada predložila rebalans u period snažnog ekonomskog rasta od 4,5 odsto i da su mjere usmjerene na dalje jačanje fiskalne stabilnosti.

Radunović je naveo i da izmjenama akcizne politike očekuje rast prodaje cigareta u legalnim tokovima. Shodno tome, ministar očekuje oporavak tržišta cigareta do kraja 2019. Radunović je najavio i snažnu inspekcijsku kontrolu prodaje cigareta. 

Nastavak rasta uprkos kašnjenu autoputa

Poslanik DPS-a Predrag Sekulić je tokom rasprave kazao da nekoliko godina za redom bilježimo veće stope rasta od onih u regionu.

„Ja vjerujem da taj rast može biti nastavljen, bez obzira na malo očekivano kašnjenje u izgradnji autoputa“, kazao je Sekulić. On vjeruje i da ekonomski rast prati i rast životnog standarda. 

Poslanik DF-a Nebojša Medojević naveo je da je taj politički savez građane upozoravao i pred izbore da će doći do mjera koje Vlada sada sprovodi.

„Glasali ste evo vam ga sad pa gledajte. Od glasa na izborima zavisi vaš život“, naveo je Medojević. On je saopštio da nas čeka otpuštanje zaposlenih u javnom sektoru.

Kaže i da od 119.000 zaposlenih u Crnoj Gori, 61.000 njih radi u javnom sektoru, a od onih iz realnog sektora 30.000 radi u trgovini.

„Mi u Crnoj Gori ne stvaramo ništa što možemo da prodamo drugim državam“, kazao je Medojević.  On smatra da država živi „na tuđ račun“. "Ova zemlja ide ubrzano ka banktoru", poručio je Medojević.

Poslanik SDP-a Raško Konjević je naveo da su mjere po Vladinom sanacionom planu na teret građana i privrede.

"Najlakše je uvećavati prihode ako zavučete građaninu ruke u džep, a tamo gdje treba zakon jednako da važi za sve, gdje treba da se naplati poreski dug, tamo smo bolećivi", naveo je Konjević.

Prilog Tatjane Debeljević, TVCG:

 

 

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније