Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina-business [ Objavio: O.Z. ]

24. 07. 2018. 17:29 >> 17:14

RASPRAVA U SKUPŠTINI

Radunović: Rebalans nije slabost

Vlada je, od svih mjera fiskalne strategije, imala slabu procjenu kod akciza na cigarete, ali rebalans ne treba doživljavati kao slabost, nego kao rješavanje i prilagođavanje realnim okolnostima, saopštio je ministar finansija, Darko Radunović.

„U ukupnom, od svih mjera fiskalne strategije imali smo, mogu slobodno da kažem, slabu procjenu kod akciza za cigarete“, rekao je Radunović u parlamentu, drugog dana objedinjene rasprave o predloženim izmjenama zakona o budžetu za ovu godinu i o akcizama.

On je kazao da želi da se rebalans doživi, ne kao slabost, nego kao rješenje kroz prilagođavanje realnim okolnostima.

„Tu mislim da bi trebalo da imamo podršku cjelokupne javnosti da tu stvar ispravimo“, dodao je Radunović.

On je kazao da su ocjene poslanika u parlamentu da je Crna Gora pred bankrotom - pretjerivanje, jer su državne javne finansije održive.

„Sačuvali smo balans i održivost budžeta, a osnovne kategorije - deficit i javni dug su u istom pozitivnom trendu. Jedno pitanje svima - zar mislite da bi uspjeli sa emisijom eurobondova da postoji rizik od bankrotstva“, pitao je Radunović.

On je rekao da su postojali 'izleti' kada nije dobro procijenjen fiskalni uticaj, za koje je ocijenio da su bili nepotrebni.

Prema riječima Radunovića, rješenje za Crnu Goru nije u povećanju poreskih stopa, već broja poreskih obveznika.

„Nije problem stopa. Mi stope moramo smanjivati, ali moramo povećati i broj poreskih obveznika. To je izazov“, naveo je Radunović.

Poslanica Socijaldemokratske partije (SDP), Draginja Vuksanović Stanković kazala je da je Vlada Demokratske partije socijalista (DPS) i koalicionih partnera budžet donijela nakon rasprave od 40-ak minuta prošle godine, a da se mijenja rebalansom drugi put ove godine.

„Tu ozbiljnosti nema“, smatra Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, glavna ušteda na rashodnoj strani ostavrena je ukidanjem naknada majkama, dok je glavni prihod postao 'zavlačenje ruku u džepove građana' povećanjem akciza i poreza na dodatu vrijednost (PDV).

„Oni koji dolaze jahtama u Crnu Goru plaćaju gorivo bez poreza i akciza. Znači, Vlada više voli 100 prebogatih vlasnika jahti nego desetine hiljada majki“, kazala je Vuksanović Stanković.

Vlada je, kako smatra, vodila katastrofalnu akciznu politiku zbog koje buja sivo tržište.

„Da li će ministar podnijeti ostavku zbog ovoga, ne znamo, ali bi svako zbog pada prodaje legalnih cigareta sa 240 na 120 tona, snosio odgovornost“, rekla je Vuksanović Stanković.

Prema njenim riječima, 80 hiljada radnika radi za manje od 250 EUR mjesečno, a desetine hiljada za manje od 193 EUR.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Milutin Đukanović, rekao je Radunoviću da treba da saopšti prave argumente kako je u posljednih deset godina javni dug duplo više rastao od bruto domaćeg proizvoda (BDP).

„Kad saberemo strane direktne investicije (SDI) sa dugom i zaduženjem dolazimo do oko 8,5 milijardi EUR, a imamo rast BDP-a od jedne milijarde“, kazao je Đukanović.

On je pitao gdje je novac i dodao da je „okovan sumnjama“ da je značajan dio tog novca završio u džepovima crnogorskih tajkuna.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Filip Vuković, smatra da nije strašno što se radi rebalans, jer ne zavisi sve od Crne Gore.

„To je čak i poželjno i odraz je transparentnosti da se napravi presjek i predstavi rebalans. I da ih bude deset do kraja godine to nije strašno“, poručio je Vuković.

On smatra i da je neumjesno porediti Crnu Goru sa članicama EU, u bilo kom smislu, pa i u dijelu kada se govori o rebalansu.

Poslanik DF-a, Branko Radulović, ocijenio je da javni dug treba da se povećava, ali da BDP-a mora da raste brže.

„Treba se zaduživati, ali u nečemu što će u nekom doglednom periodu dati održivi razvoj i rast BDP-a“, kazao je Radulović.

Nezavisni poslanik, Aleksandar Damjanović, smatra da je u vođenju akcizne politike neophodno uraditi ozbiljan akcizni kalendar i razgovarati sa biznis zajednicom i koelgama iz okruženja.

„Potrebno je malo više sluha za vođenje te politike i planiranje. Akcizama nek se sada bavi tužilaštvo i policija i neka identifikuju ekstra profitere iz oblasti organizovanog kriminala i djelova Vlade. Neka se javno kaže ko su veliki dileri cigareta i gdje su ti prihodi otišli“, poručio je Damjanović.

On je, komentarišući rebalans, kazao da je u svakih 100 EUR budžetskih prihoda 35 EUR nedostajućih sredstava.

Damjanović smatra i da sadašnja Vlada najnetransparentnije od svih izvršnih vlasti u posljednjih 20 godina troši budžetsku rezervu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније