Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

25. 07. 2018. 16:45 >> 16:33

NA RASPOLAGANJU MILION EURA

Predstavljen Konkurs za inovativne projekte

Konkurs za dodjelu grantova za inovativne projekte Ministarstva nauke, kojim se opredjeljuju sredstva za sufinansiranje u iznosu od milion eura za period od ove do 2020. godine, predstavljen je danas u Privrednoj komori (PKCG).

Po prihvaćenom grantu sufinansiranje će iznositi 100 hiljada eura, a ukoliko ta sredstva ne budu ugovorena u okviru prvog konkursa, raspisaće se drugi na proljeće sljedeće godine.

„Cilj Programa je jačanje konkurentnosti crnogorskih preduzeća koja imaju veliki portencijal za komercijalizaciju i tržišnu primjenu, pružanje podrške prenosu inovativnih ideja iz naučno-istraživačke ustanove na tržište“, rekla je direktorica Sektora za projekte PKCG Tanja Radusinović na predstavljanju Konkursa.

Ona je navela da će biti podržani inovativni projekti u okviru tematskih prioriteta utvrđenih Strategijom inovativne djelatnosti, kao što su energija, poljoprivreda i hrana, održivi razvoj i turizam, informaciono - komunikacione tehnologije, medicina i zdravlje ljudi i novi materijali, proizvodi i servisi.

Načelnica Direkcije za inovacije i infrastrukturu, Marijeta Barjaktarović Lauzardi kazala je da se Konkursom finansiraju isključivo tehnološke inovacije, ali da će biti prihvatljivo i ukoliko neka druga vrsta inovacije doprinosi razvoju tehnološke.

„Vodimo se nivoima tehnološke spremnosti (TRL) od četvrte do osme faze, koji podrazumijevaju razvoj tehnologije u laboratorijskim uslovima, demontraciju tehnologije u realnom okruženju, izradu, testiranje, validaciju i demonstraciju prototipa, kao i utvrđivanjue finalnog proizvoda“, rekla je Barjaktarović Lauzardi.

Kako je navela, Projektom će otvoriti finansiranje podnosiocima prijava koje dolaze iz privrednog sektora, jer je njihov cilj jačanje konkurentnoisti kroz sufinansiranje tržišno orjentisanih proizvoda i usluga.

„Cilj je da ojačamo prepoznativljivost preduzeća u sistemu inovacija i ulaganja privatnog sektora u tu oblast, kao i jačanje ljudskih resursa i otvaranje novih radnih mjesta“, rekla je Barjaktarović Lauzardi.

Ona je pojasnila da inovacija predstvalja stvaranje ili primjenu novih proizvoda, usluga i tehnlogija, ali i poboljšanje postojećih.

„Neki od posebnih ciljeva su jačanje inovativnih potencijala malih i srednjih preduzeća i njihove prepoznatljivosti u sistemu inovacija, podizanje nivoa komercijalne spremnosti kroz finansiranje dodatnog razvoja pronalaska i povećanje broja patenata koji imaju potencijala za primjenu u praksi“, kazala je Barjaktarović Lauzardi.

Ona je rekla da postoji šema državne pomoći i da Ministarstvo ne može finansirati 100 odsto, već samo određeni dio.

Kako se prijaviti?

Kako je navela, na Konkurs se mogu prijaviti naučnoistraživačke ustanove, ustanove visokog obrazovanja i privredni subjekti, a koji su osnovani u skladu sa posebnim zakonom i upisani u Registar inovativnih organizacija.

Prema riječima Barjaktarović Lauzardi, ti subjekti se u Registar mogu upisati ukoliko postoje u Centralnom registru privrednih subjekata, realizuju program inovativne djelatnosti, imaju obezbijeđen kadar, prostor i opremu za njeno obavljanje, kao i obezbijeđena sredstva za rad.

„Da bi se prijavili potrebno je da imaju sjedište u Crnoj Gori, dvije godine poslovanja prije isteka roka za prijavljivanje, da nijesu koristili sredstva iz javnog domaćeg i međunarodnog izvora finansiranja, kao i donatorskih programa za iste aktivnosti predložene u prijavi inovativnog projekta po Konkursu”, saopštila je Barjaktarović Lauzardi.

Ona je dodala da se podnosilac Prijave ne može samostalno prijaviti, već u partnerstvu sa najmanje jednom domaćom kompanijom ili privrednim subjektom iz Crne Gore, ali da opciono to može biti i međunarodni ili partneri iz civilnog i javnog sektora.

Ponuditi rješenje koje ne postoji na tržištu

Projektni menadžer za istraživanja u Ministarstvu nauke, Saša Ivanović kazao je da je potrebno ponuditi rješenje koje ne postoji na tržištu.

„Radi se o idejama koje nijesu potpuno nove, već o nečemu što je neko pokušao da razradi, provjeri da li postoji ili je prijavio patent“, rekao je Ivanović i dodao da su takve ideje zrele za Projekat.

Prema njegovim riječima, ako određena ideja u bilo kom smislu poboljšava ono što je ponuđeno na tržištu, onda to ima smisla i ne može se odbiti.

Popunjen i potpisan Prijavni obrazac uz propratnu dokumentaciju, potrebno je dostaviti na adresu Ministarstva nauke, kao i u elektronskoj formi putem veb/ web / stranice www.mna.gov.me.

Ministarstvo će donijeti odluku o dodjeli grantova u skladu sa preporukom Finalne evaluacione komisije.

Konkurs će trajati do 24. septembra, dok će administrativna provjera prijava biti do 1. oktobra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније