Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R.

02. 08. 2018. 20:35 >> 22:10
1

IZMJENE ZAKONA O PIO

Sindikati nezadovoljni, traže javnu raspravu

Predložene izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju trebalo bi da obezbijede stabilnost i održivost penzionog sistema, ali i da spriječe rani odlazak sa tržišta rada, saopšteno je iz ministarstva rada. Najznačajnije izmjene, protiv kojih su obje sindikalne organizacije, podrazumijevaju da se od naredne godine pravo na penziju ostvaruje sa 40 godina staža i 65 godina života, a biće promijenjen i obračun penzija.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja izmjenama zakona predlaže da od naredne godine pravo na penziju sa 40 godina staža može ostavriti samo radnik koji ima i 65 godina života. Biće promijenjen obračun penzija, a do kraja 2020. predlažu ukidanje prijevremenog penzionisanja. Objašnjavaju šta je krajnji cilj svih mjera.

"Stabilnost i održivost penzijskog sistema, veća pravednost i adekvatnost penzijskih davanja. Navedene mjere bi trebalo da utiču na sprječavanje ranijeg napuštanja tržišta rada i ranog penzionisanja", istakli su iz Ministarstva rada.

Međutim, obje sindikalne organizacije juče su saopštile da predložene mjere za njih nijesu prihvatljive, pa traže da ministarstvo u konačan tekst zakona uvrsti njihove predloge.

"Da 40 godina radnog staža ostane kao jedini uslov za odlazak u starosnu penziju, odnosno da se ne proširuje sa kumulativnim uslovom 65 godina života, a drugi zahtjev je da se smanji starosna granica za odlazak u penziju na 65 godina za žene i muškarce", istakao je Srđa Keković iz Unije slobodnih sindikata.

Sindikalci traže i produženje javne rasprave o izmjenama zakona jer je kažu organizovana u vrijeme godišnjih odmora. Iz ministarstva, neće udovoljiti tom zahtjevu, jer će javna rasprava trajati kako je i planirano do 6. septembra. Nijesu bili precizni da li su za njih prihvatljivi i ostali zahtjevi Sindikata.

Sa ekonomskog aspekta, pooštravanje uslova za odlazak u penziju,iako trenutno jedino moguće, nije dugoročno rješenje za održivost penzionog sistema, smatra analitičar Vasilije Kostić.

Taj problem, smatra on, može se riješiti samo uz primjenu više mjera.

"To je povećanje zaposlenih, smanjenje sive ekonomije, možda čak razmišljanje o tome da se razmotri visina penzionih doprinosa odnosno doprinosa za penziono osiguranje. Drugi je povećanje realnih izvora fonda i treće je ono što je neminovnost i što će prije ili kasnije doći u Crnu Goru, a to je privatizacija penzionog fonda", istakao je Kostić.

U Crnoj Gori više od 130. Hiljada građana prima penziju. Da bi Fond bio finansijski održiv poželjno je imati tri zaposlena na jednog penzionera, a sada je taj odnos 1,6 naprema 1.

Biljana Rovčanin, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније