Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavio: F.R. [ Mina ]

03. 08. 2018. 11:28 >> 11:13

DRI SAOPŠTILA

Pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj CALIMS-a

Državna revizorska institucija (DRI) dala je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS) za prošlu godinu i pozitivno sa skretanjem pažnje na reviziju pravilnosti.

DRI je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja i reviziju pravilnosti Agencije, a kao poseban segment izvršena je i revizija informacionog sistema Agencije.

„Nadležni Kolegijum u sastavu Radule Žurić i Milan Dabović izražava pozitivno mišljenje na Godišnjih finansijski izvještaj Agencije za prošlu godinu i pozitivno sa skretanjem pažnje na reviziju pravilnosti“, saopšteno je iz DRI.

Utvrđeno je da su Finansijski izvještaji Agencije za pošlu godinu u materijalno značajnim aspektima pripremljeni u skladu sa propisanim okvirom finansijskog izvještavanja i da po svim značajnim pitanjima ne sadrže bitne materijalne greške.

„Revizijom pravilnosti utvrđeno je da, poslovne aktivnosti, koji se prije svega odnose na procedure i pravila donošenja akata, nijesu u potpunosti usklađene sa zakonskim, opštim i podzakonskim propisima, koji regulišu donošenje pravnih akata i javnu potrošnju“, navodi se u saopštenju.

DRI je ocijenila da Agencija treba Kolektivni ugovor, u ponovnom postupku donošenja, da usaglasi sa opštim i granskim kolektivnim ugovorom, a primanja zaposlenih po osnovu i iz rada sa važećim propisima za javni sektor ili kolektivnim ugovorom precizirati njihovu shodnu primjenu i isti zaključiti na zakonom propisan način.

Agenciji su preporučili da novac za rješavanje stambenih potreba zaposlenih dodijeli po donošenju akta o rješavanju stambenih potreba zaposlenih.

„Preporučuje se Ministarstvu zdravlja da intezivira aktivnosti na uspostavljanju posebne jedinice unutrašnje revizije u Ministarstvu, s ciljem da Agenciji za ljekove i medicinska sredstva i drugim subjektima nad kojima vrši nadzor, može vršti unutrašnju reviziju, na osnovu sporazuma“, kaže se u saopštenju.

DRI je CALIMS-u preporučila da zatraži mišljenje Ministarstva finansija o mogućnostima raspolaganja viškom prihoda nad rashodima.

Smatraju da je potrebno da Ministarstvo finansija razmotri cjelihodnost da se propisom na jedinstven način reguliše osnivanje i poslovanje javnih regulatornih agencija i shodno tome pitanja njihovog prava raspolaganja viškom prihoda nad rashodima - neraspoređena dobit, kao i mogućim izvorima finansiranja agencija u slučajevima neostvarivanja, u potrebnoj mjeri, prihoda za obavljanje osnovne djelatnosti.

DRI je utvrdila i da je informacioni sistem Agencije u dovoljnoj mjeri usaglašen sa zakonskim normama i standardima.

„U cilju unapređenja informacionog sistema, Agenciji se preporučuje da preduzme aktivnosti na izradi IT strategije i nastavi aktivnosti na jačanju kadrovskog kapaciteta Sektora za informatiku i kvalitet“, saopšteno je iz DRI.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније