Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

04. 08. 2018. 17:48 >> 17:32

PKCG

Bolje poslovanje preduzeća uz društvenu odgovornost

Dobro sproveden koncept društveno odgovornog poslovanja (DOP) donosi benefite po zajednicu, ali i niz prednosti za preduzeća kao što su poboljšani pristup kapitalu i tržištima, produktivnost, lojalnost kupca i povećan obim prodaje i profit, saopšteno je iz Privredne komore (PKCG).

Iz PKCG su agenciji Mina-business kazali da DOP postaje sastavni dio dugoročne strategije svakog preduzeća.

“PKCG brojnim aktivnostima jača svijest o neophodnosti DOP-a svojih članica, kontinuirano dajući i lični primjer. DOP u najkraćem predstavlja odgovornost preduzeća za uticaj koji ima na društvo. Riječ je o procesu u kome se kompanija prema svim akterima odnosi na etički i odgovoran način”, rekli su iz PKCG.

Društveno odgovornom se, kako su objasnili, smatra ona kompanija koja ispunjava sve zakonom propisane obaveze i dodatno radi na odnosu prema zaposlenima, životnoj sredini, zajednici i partnerima i ulaže napore protiv korupcije.

“Od 1990-tih godina DOP ima bitnu ulogu u vodećim svjetskim kompanijama, stavljajući naglasak na samoregulaciju preduzeća po pitanjima ljudskih i radnih prava, zdravlja, bezbjednosti, zaštiti životne sredine, borbi protiv korupcije, te dobrovoljne inicijative kojima se podržavaju projekti lokalne i šire društvene zajednice”, dodali su predstavnici PKCG.

Oni su podsjetili da istraživanja pokazuju da investiranje u tehnologije za očuvanje životne sredine i poslovanje u skladu sa ekološkim zahtjevima može doprinijeti povećanju konkurentnosti kompanije na tržištu.

“S obzirom da mnoge kompanije prilikom proizvodnje prouzrokuju određene negativne posljedice po životnu sredinu kao i po društvenu zajednicu, jačaju pritisci i zahtjevi socijalne sredine da se ekonomski subjekti odgovorno ponašaju”, rekli su iz PKCG.

To direktno utiče na bolje pozicioniranje proizvoda kompanije koja pokazuje društvenu odgovornost u odnosu na firme koje ne poštuju ukupnosti društvenih, etičkih, ekoloških i ekonomskih vrijednosti značajnih za proces odlučivanja.

Iz PKCG su podsjetili da je ta privredna asocijacija od 2008. godine, pored godišnjih nagrada za uspješno poslovanje, unaprjeđenje menadžmenta i inovativnost, uvela i nagradu za društvenu odgovornost.

Nagradu su od tada dobile kompanije Hemomont, Plantaže, Elektroprivreda, Adriatic Marinas, Crnogorski Telekom, Luštica Development, Societe Generale banka Montenegro, Regionalni ronilački centar za podvodno deminiranje i obuku ronilaca i Cerovo.

Kako su saopštili, jedna od aktivnosti PKCG, koja je vezana za društvenu odgovornost, jeste i učešće u projektu Fonda za aktivno građanstvo odnosno dodjeli nagrada Iskra.

Nagrada se od 2009. godine dodjeljuje pojedincima, preduzećima, medijima, nevladinim organizacijama, institucijama i iseljeničkim udruženjima, koji su na najdjelotvorniji način podržali neprofitne akcije za opšte dobro i izgradnju građanskog društva u Crnoj Gori.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније