Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

08. 08. 2018. 13:06 >> 12:51

PORESKA UPRAVA

Naplatili 64 miliona više, 39 miliona iznad plana

Poreska uprava (PU) u julu je naplatila 92,5 miliona eura, a tokom prvih sedam mjeseci 580, 6 miliona eura što je 64 miliona eura više nego prošle godine, a 39 miliona eura iznad plana.

"Ukupna bruto naplata prihoda koje administrira Poreska uprava Crne Gore u julu 2018. godine iznosila je 92,5 miliona eura, što je za 8,6 procenata ili 7 miliona eura iznad ostvarenja iz istog perioda 2017. godine, odnosno 3 procenta ili 3 miliona eura iznad plana naplate za jun", navodi se u saopštenju Poreske uprave.

Onio ističu da je rast naplate u odnosu na plan i ostvarenje iz prošle godine zabilježen kod svih vrsta prihoda.

"Posebno treba istaći naplatu poreza na dodatu vrijednost u ukupnom iznosu od 21,7 miliona eura čime je za 3,5 miliona eura premašeno ostvarenje iz juna 2017. godine i 2 miliona eura plan naplate po ovom osnovu, kao i naplatu poreza na dobit pravnih lica u iznosu 3,6 miliona eura i koncesionih naknada u iznosu od 4 miliona eura, po milion iznad ostvarenja iz prošle godine i plana", kazali su iz PU.

Po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, kako navode, naplaćeno je 45,6 miliona eura, dok je po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica prihodovano 14,5 miliona eura.

Napori koje sve službe Poreske uprave, od uslužnog sektora do inspekcije, ulažu kako bi se što efikasnije ispratila ljetnja turistička sezona, rezultiraju rastom naplate naročito u južnoj regiji, gdje je i najznačajniji rast prometa u privredi tokom ljeta.

"Tako je ukupna naplata u PJ Bar sa Ulcinjom iznosila 5,9 miliona eura, čime je plan premašen za 10%, u Budvi 8,7 miliona eura čime je plan premašen za 25 procenata.

U Kotoru sa Tivtom plan je premašen za 15% a u Herceg Novom čak 52%.

"U PJ Kotor sa Tivtom naplaćeno je 6,6 miliona eura, a u Herceg Novom 5,6 miliona eura. U navedenim područnim jedinicama porez na dodatu vrijednost naplaćen je u ukupnom bruto iznosu od 7,6 miliona eura odnosno 3,5 miliona što je 35% više nego u julu 2017. godine", kazali su iz PU.

Za sedam mjeseci 2018. godine naplaćeno je 580,6 miliona eura bruto, što je za 64 miliona eura ili 12% iznad ostvarenja iz istog perioda prošle godine, odnosno 39 miliona eura ili 7% iznad plana naplate za taj period.

"U strukturi naplate izdvaja se naplata PDV-a u iznosu od 126,2 miliona eura - 15 miliona, odnosno 23 miliona eura, iznad plana i ostvarenja iz istog perioda 2017. godine, poreza na dobit 54,4 miliona eura - 10,5 miliona, odnosno 11 miliona eura, iznad plana i istog prošlogodišnjeg perioda", saopšteno je iz PU.

Po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje prikupljeno je 272,6 miliona eura, odnosno 16,5 miliona, iznad plana i ostavarenog protekle godine.

"Poreza na dohodak fizičkih lica 86,1 milion eura, odnosno 6 miliona, iznad plana i ostvarenja iz istog perioda 2017. godine, kao i
koncesionih naknada 21,8 miliona eura, četiri i po miliona eura iznad plana i ostvarenja iz istog perioda 2017. godine", kazali su iz PU.

Oni ističu da imajući u vidu da poreski inspektori na dvadesetčetvoročasovnoj osnovi prate rad poreskih obveznika, prvenstveno radi sankcionisanja nelojalne konkurencije na tržištu i jačanja poreske discipline, te da su za obveznike koji posluju u sivoj zoni predviđene oštre kaznene mjere, koje se neselektivno primjenjuju, podstiču poreske obveznike da uredno prijavljuju i izmuruju poreske obaveze i na taj način izbjegnu sankcije, koje između ostalog, mogu biti i u vidu zabrane obavljanja djelatnosti.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније