Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

09. 08. 2018. 08:15 >> 07:59

VLADIN DOKUMENT

Do 2022. planirano otvaranje 4.574 firme

U Crnoj Gori trenutno posluje 25.926 mikro, malih i srednjih preduzeća (MMSP), a prema planu, njihov broj bi trebalo da se za četiri godine poveća na 30.500, navodi se u Strategiji razvoja MMSP od ove do 2022. godine.

 

Planirano je i povećanje broja zaposlenih u tim preduzećima, i to sa 124.652 na 147.000.

"MMSP su značajna za Crnu Goru i čine 99 odsto ukupnog broja postojećih preduzeća i zapošljavaju 75,5 odsto ukupnog broja zaposlenih. Ta preduzeća su identifikovana kao jedan od strateških prioriteta i uključena kao posebna politika u pravcu pametnog rasta", navodi se u Vladinom dokumentu, pišu Dnevne novine.

Strategijom je obuhvaćeno i povećanje učešća MMSP u izvozu i bruto društvenom proizvodu na 77, odnosno 72 odsto. Učešće u ukupnim investicijama i prometu bi se povećalo za dva procenta, te bi 2022. iznosilo 58,4, odnosno 79 odsto.

Crna Gora se, prema izvještaju o poslovanju koji je objavila Svjetska banka, trenutno nalazi na 42. poziciji kada je riječ o MMSP, a prema Globalnom indeksu konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma, na 77. mjestu. Plan je da se u naredne četiri godine nađe u prvih 34, odnosno 63.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније