Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavila: J.B.Č. ]

09. 08. 2018. 15:46 >> 15:30

NACRT PROSTORNOG PLANA

Investitori projekta Porto Skadar Lejk, zabrinuti

Predloženim scenarijom 2, Održivi razvoj, planirano je svođenje projekta Porto Skadar Lake na 10 do 20 odsto planirane zone. To gotovo znači brisanje rizorta iz novog Nacrta. Svođenje cijelog projekta, vrijednog 160 miliona eura, na taj nivo, je apsolutno neodrživo i neisplativo, kazao je predsjednik Montenegro Resort Company, Lionel Sonigo.

Investitor projekta Porto Skadar Lake, Montenegro Resort Company, izrazio je zabrinutost povodom predloženih rješenja Nacrta prostornog plana posebne namjene za Nacionalni park Skadarsko jezero, koji je na javnoj raspravi.

"Naime, predloženim scenarijom 2, Održivi razvoj, planirano je svođenje projekta Porto Skadar Lake na 10 do 20 odsto planirane zone. To gotovo znači brisanje rizorta iz novog Nacrta. Svođenje cijelog projekta, vrijednog 160 miliona eura, na ovaj nivo, je apsolutno neodrživo i neisplativo", kazao je predsjednik Montenegro Resort Company, Lionel Sonigo.

Zanimljivo je, kaže, da je u konzorcijumu koji je za potrebe Ministarstva održivog razvoja i turizma pripremio Nacrt prostornog plana posebne namjene ista kompanija koja je radila prethodnu Studiju lokacije za isti prostor, 2014. godine, a to je, kako je saopštio, Centar za arhitekturu i urbanizam.

"Ono što se kao investitor pitamo jeste na osnovu kojih bitno izmijenjenih kriterijuma i saznanja se, nakon svega nekoliko godina, prvo predviđaju turistički kompleksi na ovom području, a zatim gotovo brišu? Podsjećanja radi, prethodnom Studijom lokacije predviđena je gradnja dva turistička kompleksa u ovoj zoni: Porto Skadar Lake i MJ Property kompleksa", pita Sonigo.

On ističe da kapaciteti Porto Skadar Lake kompleksa nijesu 600 ljudi, kako se to predstavlja. Kompleks će, kako je kazao, imati 51 apartman kapaciteta 110 osoba, kao i 30 vila predviđenih za smještaj maksimum osam osoba po vili.

"Ukoliko budemo imali 100 odsto popunjene kapacitete, to je ukupno 350 ljudi, što je skoro dva puta manje od brojke kojom se pokušava manipulisati javnost", navodi Sonigo.

Podsjeća da projekat Porto Skadar Lake ima neophodnu građevinsku dozvolu, koju je izdalo resorno Ministarstvo održivog razvoja i turizma te da su pripremne radove na zemjištu koje je u potpunosti u vlasništvu investitora počeli 2016. godine.

"Uradili smo sve neophodne studije i sve su odobrene od relavantnih institucija (studija nultog stanja biodiverziteta, vazduha, Elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, Vodna studija, stanje buke, kvalitet zemljišta i geo-mehanički elaborati). U toku je izrada studije ispitivanja fito-planktona u ljetnjem periodu i očekujemo da će biti završena u septembru. Nakon potvrđivanja ove studije, mi planiramo nastavak radova", navodi se u saopštenju.

Do sada su, ističe, u projekat Porto Skadar Lake uložili oko 10 miliona eura.

"Projekat pored Montenegro Resort Company kao investitora ima i Pizzarotti Group, italijansku kompaniju sa preko 100 godina tradicije. Rezortom će upravljati indijski hotelski lanac, The Oberoi Group, koji su svrstani među najbolje svjetske hotelske brendove. Međunarodno iskustvo partnera i primjena ekoloških standarda u gradnji garantuju da će na obali Skadarskog jezera nići jedinstveni turistički rizort u Evropi, koji će redefinisati standarde luksuza", kazao je Sonigo.

Ovo je, dodaje, jedina strana investicija na teritoriji Prijestonice Cetinje, koja bi kreirala između 200 i 300 radnih mjesta za lokalno stanovništvo i podsjeća, kao što se, dodaje, na javnoj raspravi čulo, da mještani tog područja u velikom broju podržavaju projekat, jer su, kako dodaje, svjesni da može pomoći valorizaciji Skadarskog jezera i donijeti benefite svima.

"Sigurni smo da naš projekat predstavlja oplemenjivanje ovog sada neiskorišćenog prostora. Vjerujemo da će i državne institucije, koje su do sada pokazale otvorenost za saradnju sa investitorima, nastaviti da stvaraju uslove za potrebne nove investicije, koje mogu biti vjetar u leđa cijeloj crnogorskoj ekonomiji i ključnoj grani razvoja: crnogorskom turizmu", zaključuje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније