Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ TVCG, Objavila: J.B.Č. ]

10. 08. 2018. 20:22 >> 20:08
2

SAOPŠTENO IZ MINISTARSTVA

Nema prepreka za Porto Skadar Lejk

Iako je nacrtom prostornog plana predviđeno smanjenje kapaciteta budućeg kompleksa Porto Skadar Lejk, to, čak i ukoliko bude usvojeno, ne može da utiče na ono za što je izdata gravinska dozvola, rečeno nam je iz Mistarstva održivog razvoja, nakon što je investitor budućeg kompleksa na Skadarskom jezeru izrazio negodovanje zbog predloženih rješenja. Napominju da, tek, ukoliko iz bilo kojeg razloga, građevinska dozvola prestane da važi ili se zatraže izmjene u projektu, primjenjivaće se novi urbanistički parametri.

Nacrtom Prostornog plana posebne namjene za nacionalni park Skadarsko jezero, predloženo je smanjenje kapaciteta kompleksa Porto Skadar Lejk i to na tek 10 do 20 odsto postojeće zone. To je odlučeno nakon detaljnih analiza prostora, čulo se ovih dana na javnoj raspravi o tom dokumentu.

"Nakon svih analiza, zajednički je zaključak da je Porto Skadar Lejk neprimjerena intervencija u prostoru previše ataka na zastićeni ambijent i naš je stav da se pokuša svesti na manju mjeru", kazala je u ime obrađivača plana, Ksenija Vukomanović.

Planeri nijesu protiv projekta već protiv uništavanja prostora.

"Skadar lake sama lokacija je usko crijevo koje se diže od vode do vrha brda na kojem se planira neki svemirski brod tipa za restoran, to je nešto što je neprihvatljivo za jezero. Skadarsko, mora da sačuva prirodni ambijent", kazala je u ime obrađivača plana, Slavica Jurišević.

Ovakvi zaključci, iako iako neobavezujući s obzirom na pribavljene dozvole, naljutili su investitore.

"Predloženim scenarijom planirano je svođenje projekta Porto Skadar Lejk na 10 do 20 odsto planirane zone, što je apsolutno neodrživo i neisplativo. Projekat Porto Skadar Lejk ima neophodnu građevinsku dozvolu, izdatu od strane Ministarstva održivog razvoja i turizma, a 2016. smo počeli pripremne radove na zemjištu koje je u potpunosti u vlasništvu investitora, tj. privatna svojina. Uradili smo sve neophodne studije i sve su odobrene od relavantnih institucija", kazali su iz Montenegro Resort Company.

Da za izgradnju onoga za šta je izdata građevinska dozvola ne postoji prepreka, potvrđeno je TVCG u Ministarstarstvu održivog razvoja i turizma.

"Međutim, ako iz bilo kog razloga izdata građevinska dozvola prestane da važi, investitor odustane od izgradnje planiranog rizorta ili zatraži izmjene u projektu, primjenjivaće se novi urbanistički parametri propisani planskim dokumentom", navodi se u saopštenju MORT-a.

Hoće li u tom obliku predložena rješenja ući u Nacrt zavisi od primjedbi i sugestija izloženih na javnoj raspravi koja traje još nekoliko dana.

 

Irena Rašović, TVCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније