Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Mina business ]

14. 08. 2018. 13:48   >>  13:34

PKCG

Poboljšati poslovni ambijent

Ukupan poslovni ambijent u Crnoj Gori je povoljan, ali postoji prostor za poboljšanje i elimisanje barijera koje se odnose na brojne takse, veliku opterećenost troškovima rada, sivu ekonomiju i nedovoljnu fleksibilnost tržišta rada, ocijenjeno je u Privrednoj komori (PKCG).

“Unaprijeđenje poslovnog ambijenta zahtijeva dalje sprovođenje reformskih mjera i aktivnosti koje će doprinijeti stvaranju ekonomskog okvira pogodnog za investicije i razvoj preduzetništva”, rekli su predstavnici PKCG agenciji Mina-business.

Oni smatraju da je poboljšanje ambijenta za poslovanje posebno značajno zbog uticaja na poziciju zemlje u smislu atraktivnosti za strana ulaganja, na kojima se u velikoj mjeri, zasniva crnogorski model ekonomskog rasta.

“Ukupan poslovni ambijent u Crnoj Gori je povoljan što je jedan od razloga da brojni investitori realizuju svoje poslovne poduhvate u našoj zemlji”, ocijenili su iz PKCG.

Crna Gora u kontinuitetu, kako su rekli, ostvaruje napredak kada je u pitanju ambijent za poslovanje što potvrđuju i rezultati u posljednjem izvještaju Svjetske banke o lakoći poslovanja.

“Naime, u ovogodišnjem izvještaju naša zemlja je zauzela 42. mjesto od 190 rangiranih zemalja, što predstavlja napredak za devet pozicija u odnosu na godinu ranije. Prostor za poboljšanje i dalje postoji i to u oblastima kao što su registrovanje nepokretnosti, porezi, dobijanje priključaka za električnu energiju”, kazali su iz Komore.

Oni su kao najčešće barijere na koje ukazuju privrednici naveli brojne i visoke takse, naknade na lokalnom nivou, veliku opterećenost troškovima rada, sivu ekonomiju, nelikvidnost i nemogućnost naplate potraživanja, probleme nedovoljne fleksibilnosti tržišta rada, odnosno neusaglašenost sistema obrazovanja i vještina sa potrebama tržišta rada.

Iz PKCG su, odgovarajući na pitanje očekuju li da će Vlada smanjiti određene poreze, prije svega na zarade, kao što je to uradila sa akcizama, rekli da je u prošloj godini ekonomija zabilježila snažan rast, uprkos sprovođenju srednjoročne strategije fiskalnog prilagođavanja.

„Nastavak pozitivnih ekonomskih trendova zahtijeva dalje jačanje konkurentskih prednosti domaće privrede što je, prije svega, moguće ostvariti kroz dalje otklanjanje barijera poslovanju, te smanjenje poreskih i drugih opterećenja", precizirali su iz PKCG.

Stoga, oni su kazali da očekuju da će Vlada shodno mogućnostima kada je u pitanju fiskalna stabilnost, smanjiti poreska opterećenja prije svega u dijelu poreza i doprinosa na zarade zaposlenih, a zatim kroz redefinisanje određenih fiskaliteta na lokalnom nivou, kao i njihovo usklađivanje na nivou lokalnih samouprava.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније