Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Nemanja Živaljević, TVCG

15. 08. 2018. 17:06 >> 17:15
1

DRI O AGENCIJI ZA LJEKOVE

Dobili 10.000 eura bez ijedne održane sjednice

Iako je Upravnom odboru Agencije za ljekove i medicinska sredstva u februaru prošle godine istekao mandat, a novi saziv izabran tek krajem septembra, članovi starog saziva Odbora, bez ijedne održane sjednice, dobili su naknade od skoro 10 hiljada eura. To je konstatovano u Izvještaju Državne revizorske institucije o reviziji finansijskog izvještaja Agencije. Iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva kažu da je isplata naknada pravedna, dok iz Ministarstva zdravlja kažu da to nalažu propisi. Sa druge strane, iz Sindikata uprave i pravosuđa postavljaju pitanje - da li je u redu dobiti novac bez održane sjednice?

Agencija za ljekove i medicinska sredstva tokom prošle godine je poslovala u skladu sa propisima, navodi se u izvještaju Državne revizorske institucije. Ipak, jedan detalj iz tog dokumenta privlači pažnju. 

“U periodu od februara do septembra Upravni odbor, zbog isteka mandata nije zasijedao niti donosio odluke, ali su članovi Upravnog odbora tražili da im se isplate naknade za taj period. Direktor Agencije za ljekove je tražio mišljenje od Ministarstva zdravlja, koje je dalo mišljenje da članovima Upravnog odbora treba isplatiti naknade”, navodi se u izvještaju DRI.

Konkretno, predsjednik i članovi Upravnog odbora dobili su za taj period, iako nijesu zasjedali i iako im je istekao mandat, ukupno 9.540 eura.

U Sindikatu uprave i pravosuđa sa čuđenjem gledaju na odluku nadležnih.

“Prvo nije logično, s druge strane možda i malo neprincipijelno od strane članova odbora, a treće možda bi trebalo postaviti pitanje da li je u skladu sa pravilima, u skladu sa zakonskom normativom”, kazao je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević.

Sa druge strane, iz Ministarstva zdravlja odgovaraju da članovi Upravnog odbora Agencije imaju pravo na isplatu naknade do imenovanja novog saziva. 

“Član Upravnog odbora je funkcioner koji ima obavezu da funkciju na koju je naimenovan obavlja u skladu sa pozitivnim propisima sve do razrješenja, odnosno imenovanja novog člana, kako se ne bi doveo u pitanje kontinuitet procesa rada”, saopšteno je iz Ministarstva.

Iz Agencije za ljekove odgovaraju međutim da se isplata naknada Upravnom odboru može smatrati pravednom.

Sindikalci, pak, misle da država mora jasnije i pravednije da uredi funkcionisanje upravnih tijela u državnim organima.

“Lako je regulisati, lako je dovesti u red ta primanja, ako tu postoji volje na relevantnim državnim nivoima. Očito ne postoji. Međutim, s druge strane, postoji volja da se običan radnik zakida za mizerne stvari, odnosno da mu se oduzme i ono malo što ima”,kaže Rakočević.

Za četiri godine mandata, od 2013. do 2017. godine, Upravni odbor Agencije za ljekove i medicinska sredstva održao je 16 sjednica, prosječno četiri godišnje, što u Agenciji smatraju da je bilo dovoljno.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније