Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

13. 02. 2013. 21:46   >>  21:45

ODGOVOR NA KRITIKU

Paušalne tvrdnje Pozitivne o poljoprivredi

Tvrdnje Pozitivne Crne Gore o stanju crnogorske poljoprivrede su paušalne i politikanske, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Taj resor, kako su naveli njegovi predstavnici, nikada nije tretirao poljoprivrednike po političkim opredjeljenjima i ne želi da se bavi politikantskim pričama i insinuacijama.

“Govorimo jezikom činjenica, koje su veoma dobro poznate poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori, koje nikada nijesmo tretirali po političkim opredjeljenjima ili pripadnosti”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 

Kroz MIDAS projekat nabavljena je, kako se precizira, mehanizacija u vrijednosti od 2,37 miliona EUR, odnosno, 114 traktora u vrijednosti od 1,26 miliona EUR, 46 motokultivatora od 125,72 hiljade EUR i 677 priključnih mašina od 981,3 hiljade EUR.

“Kada je riječ o priključnim mašinama, po istom osnovu kupljeno je 18 balirki, 91 freza, 54 kosačice, 107 plugova, 75 prikolica, 48 sakupljača sijena i 35 vadilica krompira”, rekli su iz Ministarstva.

Kako su dodali, netačne su tvrdnje Pozitivne da su problemi nabavke sjemena, đubriva i zaštitnih sredstava svake godine sve veći.

“Upravo suprotno, na teritoriji Crne Gore postoji 31 registrovani subjekat za uvoz i veleprodaju sredstava za zaštitu bilja, 60 registrovanih subjekata za maloprodaju sredstava za zaštitu bilja, 47 je registrovano za uvoz i veleprodaju sredstava za ishranu bilja, 80 za maloprodaju sredstava za ishranu bilja, 35 za uvoz sjemena i sadnog materijala, 37 za promet na veliko sjemena i sadnog materijala i 89 upisanih za promet na malo”, precizirali su iz Ministarstva.

U toku prošle godine otvorena je 21 poljoprivredna apoteka u kojoj je zaposlen 21 diplomirani inžinjer poljoprivrede, koji osim obaveza propisanih zakonima, imaju i savjetodavnu ulogu.

“Na osnovu izdatih rješenja o ispunjenosti propisanih uslova za uvoz, jednostavno je uočiti da se količine uvezenih proizvoda kreću na nivou prosjeka za protekle tri godine, što znači da zasadi nijesu smanjeni već da se povećavaju”, naveli su Ministarstva.

 

Oni smatraju da su u Pozitivnoj, navodeći problem u proizvodnji mlijeka, propustili da se informišu da se u prošloj godini organizovanim otkupom mlijeka od individualnih proizvođača bavilo 25 mljekara i sirara koje se nalaze u deset crnogorskih opština. Otkupljeno je oko 22,67 miliona litara mlijeka od preko 2,7 hiljada proizvođača.

“Kad je u pitanju proizvodnja dugotrajnog mlijeka, na osnovu svih dosadašnjih analiza, jasno je da njegova proizvodnja nije ekonomski isplativa za kapacitete naših mljekara”, smatraju u Ministarstvu.

Jačanjem primarne proizvodnje i ulaganjem u prerađivačke kapacitete kroz EU fondove, na čijem obezbjeđenju već rade u Ministarstvu, stvoriće se uslovi i za razvoj i tog tipa proizvodnje, ukoliko smislenost takve proizvodnje potvrde analize tržišta, prenijela je Mina business.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније