Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

17. 08. 2018. 17:38   >>  19:40 11

MARKOVIĆ IZ BERLINA

CG spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je da dolazi vrijeme većeg povjerenja u ekonomski prostor Crne Gore, poslovni ambijent i veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitore i njemačke kompanije. Marković je to saopštio u Berlinu, nakon sastanka sa kancelarkom Angelom Merkel.

Marković je zahvalio kancelarki Merkel i njemačkoj vladi na podršci Crnoj Gori na planu ostvarenja njenih spoljnopolitičkih prioriteta i ukupnih evrointegracionih ambicija.

Premijer Marković je naglasio da Njemačka, kao ključni partner za Crnu Goru i region, dobro razumije naše potrebe i vidi neupitnu budućnost cijelog Regiona u Evropi.

U tom kontekstu premijer je ocijenio da je Berlinski proces „oplemenio crnogorsku evropsku viziju i evropsku perspektivu, unaprijedio dijalog u regionu i pomogao nam da izgradimo kapacitete i sposobnosti da i sami rješavamo otvorena pitanja a da ih ne donosimo samo na sto našim partnerima.“

Govoreći o bilateralnoj saradnji na političkom nivou, predsjednik Marković je rekao: „Crna Gora je spremna da primjenjuje i poštuje standarde kada je upitanju razvoj demokratije i političkog sistema. U tom smislu smo otvoreno govorili o nedostacima i slabostima u ovom trenutku a koji se tiču borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije: jačamo institucije dajemo im dodatnu snagu da na tom planu urade više i da vladavina prava ne bude ograničenje za razvoj Crne Gore i njenu evropsku perspektivu. Ja lično i ova Vlada smo spremni da napravimo još dodatni iskorak u tom pravcu i zatražili smo i ekspertsku podršku od kancelarke i dobili tu podršku danas i verujem da ćemo imati brzo savjetničku poziciju u nekom od naših resora koji se bave pitanjima borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije“, rekao je Marković.

Istakavši snažno interesovanje Crne Gore za ekonomsku saradnju sa SR Njemačkom, predsjednik Marković je naglasio: „Mi želimo njemačke investitore u Crnoj Gori ne samo zbog novca, nego zbog prenošenja znanja i iskustva i dobrih praksi i danas smo razgovarali o tome da stvorimo uslove da njemačke kompanije i njemački investitori budu prisutniji u sektorima koji su veoma važni za našu ekonomiju, prije svega u energetici, turizmu, poljoprivredi i nekim drugim sektorima“.

Marković je odgovarajući na pitanja novinara istakao da je Crna Gora spremna na veće prisustvo njemačkih kompanija i njemačkih investitora.

"Danas smo govorili o energetici kao resursu u kojem ima prostora za ozbiljnu saradnju, u kojem treba da obezbijedimo tranziciju sa fosilnih goriva na obnovljivu energiju. Tu nam je važno iskustvo Njemačke u tom procesu i vjerujem da dolazi vrijeme većeg povjerenja u naš ekonomski prostor, u naš poslovni ambijent, u veći nivo vladavine prava koji je neophodan za njemačke investitiore i njemačke kompanije i da će naša ekonomska saradnja veoma brzo rasti u pozitivnom smislu", zaključio je Marković.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније