Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: O.Z. ]

21. 08. 2018. 15:26 >> 15:09

MIJOVIĆ ISTAKAO

"Predstavnici Vlade ignorisali upozorenje revizora"

Predstavnici Vlade su na jučerašnjoj Skupštini akcionara EPCG ignorisali upozorenje revizora Ernst & Young da su predloženo smanjenje kapitala, pokriće akumuliranog gubitka i podjela dobitka u koliziji sa Zakonom o privrednim društvima i, uprkos tome, odlučili da iz ove državne firme izvuku 55 miliona eura na ime nezarađenog profita, od kojih njihovom manjinskom partneru A2A pripada oko 25 miliona eura, saopštio je član Predsjedništva Građanskog pokreta URA Dejan Mijović.

Na jučerašnjoj Skupštini akcionara EPCG, odlučeno je da će ta kompanija isplatiti akcionarima 55.282.227 eura dividende.

"Vlada je, inače, nedavno primorala EPCG da preskupo kupi akcije A2A (a usput i Aca Đukanovića), u Rudniku uglja Plevlja (RUP) i da potpuno nepotrebno preuzme isplatu desetina miliona eura neispunjenih obaveza i dugova RUP. Prema tome, nije tačno da će Vlada platiti A2A samo 230 miliona eura na ime otpremnine za akcije već će ga sasvim nepotrebno dodatno galantno častiti. I to najvećim dijelom na račun EPCG sa čijeg računa je Vlada “skinula” 120 miliona eura da bi ishitreno otkupila polovinu manjinskog paketa A2A, iako je to mogla i morala da uradi preko svog budžeta", naveo je Mijović.

Prema njegovim riječima, EPCG je tim odlukama Vlade sasvim nepotrebno ostala bez 205 miliona eura koje je imala na štednim računima banaka, tj. mnogo više ako se računaju i preuzete obaveze RUP-a.

"Umjesto da bude nosilac energetskog razvoja zemlje, naše najveće privredno društvo će zbog ovakvog odnosa vlasti bezrazložno postati invalid koji će morati da se zadužuje da bi izvršio i najobičniji remont. Kakav gubitak sve ovo predstavlja za grad Nikšić, nepotrebno je naglašavati. Kao ni inače, vladini predstavnici na Skupštini akcionara se nijesu potrudili da objasne zašto nepotrebno čašćavaju svog partnera, samo su ponovili poznati podatak da je A2A svojevremeno kupila akcije EPCG po višoj cijeni, kao da je to bitno a ne koliko te iste akcije sada vrijede", istakako je Mijović.

A da akcije vrijede mnogo manje, kako je kazao, potrvrđeno je nedavno kada ih je A2A neuspješno pokušala prodati na tržištu uz pomoć finansijskog savjetnika Rothchild’s, najkvalifikovanijeg na svijetu za tu vrstu poslova u sektoru električne energije.

"Pokazalo je se da baš niko i ni za kakve pare ne želi da bude manjinski partner vladi DPS-a, što naši čelnici veoma dobro znaju pa je krajnje sumnjivo što su “pristali” da izdašno preplate A2A", rekao je Mijović.

On je saopštio da je italijanski partner zasluženo ostao bez prava na rukovođenje firmom i mogao je da ostane manjinski akcionar EPCG "kojem se je, uzgred, moglo i ponuditi postupan otkup akcija po tržišnoj cijeni, bez dodatnog čašćavanja".

"Umjesto toga, na štetu EPCG i uz kršenje zakona, data mu je prevelika otpremnina da bi što prije napustio Crnu Goru. Pošto je izostalo objašnjenje za ovu samodestrukciju, legitimno je posumnjati da je neko od najmoćnijih čelnika vlasti za ovaj poklon uzeo dobre pare. Ili da možda ne želi da u Bordu društva sjede stranci i gledaju kako njegovi kadrovi upravljaju državnom imovinom, kako je spremaju za privatizaciju tako što firmu ostavljaju bez centa uštede da bi je zatim zadužili do guše i, po već uhodanom obrascu, prepustili je nekom rodjaku ili kumu da je spašava što bi bio njen definitivan kraj", zaključio je Mijović.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније