Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B. [ Dnevne novine ]

25. 08. 2018. 08:05 >> 08:34
4

CBCG

Građani u bankama imaju 1,26 milijardi eura

Crnogorski građani su na kraju juna u bankama ukupno imali 1,26 milijardi eura, što je 2,1 odsto više u odnosu na maj, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.

Za godinu je iznos sredstava koja građani drže u bankama porastao 10,1 odsto.

“U ročnoj strukturi depozita stanovništva, oročeni su činili 46,9 odsto, a oni po viđenju 53,1 odsto”, ukazuje se u Biltenu CBCG, pišu Vikend novine.

Ukupni depoziti, koji pored građana uključuju i privredu, na kraju juna su u odnosu na maj bili manji 0,4 odsto i iznosili su 3,36 milijardi eura, dok su na godišnjem nivou porasli 15,2 odsto.

Oročeni depoziti činili su 35,5 odsto ukupnih, a oni po viđenju 63,9 odsto. Preostalih 0,6 odsto odnosilo se na sredstva na "escrow" računu.

Kada je riječ o kreditima koje su banke odobrile u prvoj polovini ove godine, oni su ukupno iznosili 2,94 milijarde eura, što je rast od 1,2 odsto na mjesečnom nivou.

U odnosu na jun prošle godine odobreno je 13 odsto više kredita. Odnos između kredita i depozita na kraju juna bio je niži u odnosu na isti mjesec prošle godine i iznosio je 0,88.

Banke su po osnovu kredita najviše potraživale od nefinansijskog sektora i stanovništva, 76 odsto.

Пратите нас на

Коментари4

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније