Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

26. 08. 2018. 13:43   >>  13:29 2

U 2019.

Za obnovu željeznice 10 miliona eura

Željeznički prevoz Crne Gore će u toku 2019. u obnovu voznog parka uložiti 10 miliona eura.

Nakon sastanka menadžmenta ŽPCG sa predstavnicima EUROFIME u Podgorici, dogovoreno je da će u toku 2019. posredstvom te organizacije u obnovu voznih sredstava ŽPCG biti uloženo oko 10 miliona eura. 

"ŽPCG planira da kreditom od EUROFIME finansira investicionu opravku 3 elektro-lokomotive serije 461, 1 dizel-elektro lokomotive serije 643, 2 elektromotorna voza serije 412/416, 3 elektromotorna voza CAF Civity, 12 putničkih kola, kao i nabavku rezervnih djelova za sva vozna sredstva. Dio sredstava će biti uložen i za kupovinu 15 putničkih kola, novih ili polovnih, zadovoljavajućih karakteristika. Projekat obnove voznih sredstava ŽPCG još je potrebno da odobri resorno Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, kao i Vlada Crne Gore", navodi se u saopštenju ŽPCG.

Očekivanja su da će to biti urađeno do kraja ove godine, s obzirom na to da se radi o veoma povoljnim kreditnim uslovima.

EUROFIMA je specijalizovana evropska organizacija za finansiranje željezničkih voznih sredstava kod koje su izuzetno povoljni kreditni uslovi za finansiranje investicionih opravki, nabavki voznih sredstava i rezervnih djelova. ŽPCG je u prethodnom periodu već imao saradnju sa ovom organizacijom i u tom smislu nosi pozitivna iskustva, te očekujemo jednako povoljan nastavak saradnje.

"Imajući u vidu starost voznih sredstava sa kojima ŽPCG raspolaže, paralelno će se raditi na aktivnostima nabavke 3 nova elektromotorna voza koje planira Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, a procijenjeni iznos nabavke je 13 miliona eura", stoji u saopštenju koje je ŽPCG dostavila Portalu RTCG.

Navode da će tako eliminisati brojne negativne faktore koji utiču na poslovanje ŽPCG, te da će se stvoriti preduslovi za unaprijeđenje funkcionisanja Društva i kvaliteta usluga željeznice. Naveli su i da će ulaganja uticati na zadovoljenje potreba prevoza putnika u lokalnom, a posebno u međunarodnom saobraćaju u narednom periodu, u smislu poboljšanja komfora i uslova putovanja.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније