Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila M.L.B.

02. 09. 2018. 15:45 >> 06:46
3

RATKOVIĆ UPOZORAVA

Nema dobrog turizma bez dobrih plata

Od početka godine, na sezonskim poslovima angažovano je skoro 8.700 radnika, dok je strancima izdato preko tri hiljade sezonskih dozvola za rad. Ugostitelji ukazuju da je nekvalifikovani kadar problem i ove godine, te da se država mora ozbiljno pozabaviti razvojem ljudskih resursa ukoliko želi bolje rezultate u turizmu.

Za dobrog konobara, kuvara ili roštiljdžiju, i ove sezone plaća se više. Ukoliko želimo bolje rezultate u turizmu, moramo se okrenuti razvoju ljudskih resursa, ukazuju u Privrednoj komori.

“Imamo situaciju da nam dolaze brendovi, novi investitori, ali najveće razočarenje je što im ne možemo ponuditi naše kadar”, kaže Dragan Ivančević predsjednik odbora Udruženja turizma i ugostiteljstva PKCG.

U Zavodu za zapošljavanje i ove godine analizirali su odnos ponude i tražnje.

“I pored toga što na evidenciji Zavoda ima najviše ekonomista, pravnika, menadžera i vaspitača, tražnja za ovim zanimanjima je najveća, tako da ne možemo reći da su ova zanimanja suficitarna. Ipak, neki od karakterističnih primjera veće tražnje od ponude kod srednjoškolskih zanimanja su u oblasti ugostiteljstva (servir, točilac pića, pomoćni kuvar, konobar). Kada su u pitanju sezonski poslovi, deficitarna zanimanja su: kuvari, konobari, roštiljdžije, pica majstori”, saopšteno je iz ZZZCG.

U ZZZCG ukazuju na nesklad između znanja i zvanja, što potvrđuju i čelni ljudi turizma.

“Srednje škole, fakulteti djecu uče ne samo teoriji nego i praksi, da oni dođu sa vještinama da rade i onda će biti dodvoljno radnika, a ne oni ih nauče teoriju, a kod nas oče da uče praksu. Mi ih onda naučimo i on onda ode vanka da radi”, navodi Žarko Radulović, predsjednik CTU-a.

Da bi radnici ispunili očekivanja poslodavaca, moraju biti stimulisani, kategoričan je dekan Fakuleta za biznis i turizam u Budvi.

“Ako vi imate nuđenje poslova koji traju dva do tri mejseca, ako je plata ispod 300 eura, ako je smještaj neuslovan, ne možete dobiti ništa sem nepouzdanu i nekvalitetnu radnu snagu, odnosno radnu snagu koja će doci do vas i tu će da vreba da nađe bolji posao”, upozorava dekan Fakulteta za biznis i turizam Rade Ratković.

Dobar turizam, kaže, ne može bez dobrih plata, a u ugostititeljstvu su najniže.

“Ne možemo očekivati da sa tako niskom motivacijom imamo dobar servis i uslugu. Među hotelijerima je, inače, odomaćeno pravilo da je najgori radnik loše plaćen radnik”, navodi Ratković.

U ugostiteljstvu je, kažu poslodavci, računica jasna.

“35 odsto od ukupnog prometa mogu da budu troškovi rada, na 100 eura, koje ste zaradili 35 možete da ide na plate. Potrošite li više, propašćete”, poručuje Žarko Radulović.

“Moramo državu dovesti do nivoa da više poštuje domaće preduzetnike i investitote da se nađu povlastice i krediti”, poručio je Ivančević.

Razvoj domaćeg proizvoda, mora da ide ruku pod ruku sa poboljšanjem znanja i vještina, ističu poslodavci i očekuju kvalitetniji odgovor države.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније