Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina Business, Objavila: R.P. ]

03. 09. 2018. 14:45 >> 15:39
3

VLADA O BUDŽETU

U julu ostvaren suficit od 17 miliona eura

Deficit budžeta za prvih sedam mjeseci iznosio je 68,2 miliona eura, što je 35 odsto manji nego prošle, dok je u julu zabilježen suficit od 17 miliona ili 0,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Iz tog Vladinog resora su kazali da su pozitivni trendovi u makroekonomskom okruženju s početka godine vidljivi i kroz naplatu prihoda budžeta, koja prema preliminarnim podacima, u prvih šest mjeseci iznosi 924,3 miliona EUR.

„Naplata prihoda budžeta u prvoj polovini godine bila je 11,6 odsto veća nego u istom periodu prethodne, ali i 0,4 odsto veća od planirane“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su dodali da su sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile rast u odnosu na isti period prethodne godine. Naplata poreza na dobit bila je viša 29,4 odsto, na promet nepokretnosti 19,1 odsto, na dodatu vrijednost 15,9 odsto, na dohodak 8,2 odsto i od akciza 1,5 odsto.

„Takođe, i doprinosi su zabilježili rast od 6,8 odsto u odnosu na isti period prethodne godine“, kazali su iz Ministarstva.

Oni su saopštili da su u istom periodu i neporeski prihodi zabilježili rast, tako da su takse porasle 24,5 odsto, naknade 47,8 odsto i primici od otplate kredita i sredstava prenesenih iz prethodne godine 41,2 odsto. Udvostručene su i donacije.

Izdaci budžeta u prvih šest mjeseci iznosili su 992,6 miliona EUR ili 22,4 odsto BDP-a, što je 6,4 odsto više u odnosu na isti period prošle godine.

„Rast rashoda u odnosu na prethodnu godinu rezultat je veće realizacije kapitalnog budžeta“, navodi se u saopštenju.

U odnosu na plan, izdaci su realizovani 50,3 miliona EUR ili 4,8 odsto manje, pri čemu su ukupni tekući ostvareni 2,1 odsto iznad plana, dok je kapitalni budžet ostvaren 68,9 miliona manje od planiranog, što bi trebalo da bude nadomješteno u narednim mjesecima.

„U strukturi tekućih rashoda, kategorije transferi za socijalnu zaštitu, kao i institucijama, pojedincima, nevladinom i javnom sektoru niže su u odnosu na plan 12,5 miliona EUR, odnosno 8,1 miliona EUR, respektivno“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da je u dijelu bruto zarada, povećano izdvajanje rezultat identifikovanog nedostatka sredstava po tom osnovu kod pojedinih potrošačkih jedinica, prije rebalansa budžeta usvojenog krajem jula.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније