Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

03. 09. 2018. 18:29   >>  18:11

NA BRISKOJ GORI

Za izgradnju solarne elektrane tri ponude

Ponude za izgradnju solarne elektrane na lokalitetu Briska gora u Ulcinju dostavila su tri ponuđača i to: Konzorcijum “ Fortum i EPCG” ,” IREDL” i “Montesolar” konzorcijum. Tenderska komisija će u roku od 30 dana od dana otvaranja ponuda, na osnovu vrednovanja ponuda, predložiti Vladi Crne Gore jednu, sa kojom će potpisati ugovor i koja će pristupiti realizaciji projekta prema tenderom utvrđenim pravilima.

Ministarstvo ekonomije raspisalo je u maju Javni poziv za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW.

Javni poziv završen je danas nakon čega je izvršeno otvaranje omota ponuda i konstatacija njene formalne ispravnosti u prisustvu tenderske komisije, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

"Pravo učešća imala su sva pravna i fizička, domaća i strana lica, kao i konzorcijumi. Uslovi utvrđeni Javnim pozivom i tenderskom dokumentacijom su: iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje solarnih elektrana kumulativne instalisane snage od 400 MW ili više; iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje solarnih elektrana, a najmanje jedne solarne elektrane instalisane snage 100 MW ili veće i prosječni godišnji bruto prihod veći od 100 miliona €, ili ekvivalentno u drugoj valuti, za poslednje 3 poslovne godine (2014, 2015, 2016)."

Navodi se da se zemljište daje u zakup na period od 30 godina i početna (minimalna) cijena godišnjeg zakupa zemljišta u državnoj svojini je 5 c€/m2.

"Predviđeno je da radovi na elektrani neće trajati duže od 36 mjeseci, tačnije u prvoj fazi radova, koji će trajati 18 mjeseci od potpisivanja ugovora sa izabranom kompanijom, izgradiće se 50MW elektrane. Izgradnja preostalog dijela elektrane trajaće tri godine od potpisivanja ugovora", navodi se u saopštenju Ministarstva ekonomije.

Nakon izgradnje solarne elektrane i njenog puštanja u rad, građani neće preko računa za struju plaćati podsticaje za struju proizvedenu iz tog energetskog objekta, navodi se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније