Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.P. ]

04. 09. 2018. 13:33 >> 13:15
1

TRŽIŠNA INSPEKCIJA

Veći trgovinski lanci snizili cijene cigareta

Veći trgovinski lanci su, povodom smanjenja akciza na duvanske proizvode, snizili njihove cijene, utvrdili su inspektori Tržišne inspekcije u prvim kontrolama, s akcentom na primorje.

Tržišna inspekcija, shodno zakonu, već nekoliko dana sprovodi pojačanu kontrolu prodaje duvanskih proizvoda, s obzirom na to da su od subote snižene akcize na cigarete.

“Zakonom o duvanu je, između ostalog, određeno da trgovine moraju primjenjivati objavljene maloprodajne cijene duvanskih proizvoda”, rekli su predstavnici Uprave za inspekcijske poslove agenciji Mina-business.

Oni su saopštili da je u prvim kontrolama već utvrđeno da su veći trgovinski lanci snizili cijene duvanskih proizvoda i time ispoštovali zakonske norme. “Tržišna inspekcija nastavlja da obavlja pojačane kontrole u tom smjeru na čitavoj teritoriji Crne Gore”, dodali su iz Uprave.

Cijene cigarete u Crnoj Gori od subote su, zbog smanjenja akciza na duvanske proizvode, niže 20 do 40 centi po paklici.Skupština je krajem jula usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama, kako bi se pružila podrška privrednicima koji se suočavaju sa nelojalnom konkurencijom i obezbijedilo bolje punjenje budžeta.Novim akciznim kalendarom za duvan, akcizne stope na cigarete se vraćaju na nivo koji je važio u periodu od avgusta prošle godine i taj nivo se zadržava do kraja naredne.Na taj način se smanjuje postojeća visina specifične akcize na cigarete sa 40 EUR za hiljadu komada, odnosno 80 centi po paklici, na 30 EUR za hiljadu komada, odnosno 60 centi po paklici.

Akcize na cigarete povećane su u januaru, kada su cigarete poskupile 30 do 50 centi po paklici.Akcize su prošle godine povećane dva puta, prvi put početkom aprila prošle godine, kada su cigarete poskupile deset centi po paklici. Drugo poskupljenje uslijedilo je 1. avgusta prošle godine, kada su maloprodajne cijene cigareta povećane 30 centi.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније