Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M [ Mina business ]

06. 09. 2018. 15:00 >> 15:37

SEKULIĆ SAOPŠTILA

Potpisivanje ugovora za elektranu u naredna dva mjeseca

Na poziv za zakup zemljišta na Briskoj gori u Ulcinju, za izgradnju solarne elektrane, stigle su tri ponude renomiranih kompanija, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić i dodala da se potpisivanje ugovora može očekivati u naredna dva mjeseca.

Sekulić je predstavnike Vlade danas na sjednici upoznala sa rezultatima javnog poziva, koji je završen u ponedjeljak i na koji su ponude dostavila tri konzorcijuma od ukupno devet kompanija.

“Ponude su dostavili konzorcijum Fortum i Elektroprivreda (EPCG), kojeg čine Fortum Corporation Finska, EPCG i kompanija Sterling and Wilson India. Kompanija iz Indije u ovom konzorcijumu čini dva odsto, dok prethodne dvije firme čine po 49 odsto”, kazala je Sekulić nakon sjednice Vlade.

Ona je dodala da drugi konzorcijum IREDL čine dvije kompanije sa Malte i Kine.

“To su kompanije koje u ovom trenutku već izvode radove na lokalitetu Briske gore na vjetroelektrani Možura”, rekla je Sekulić.

Ona je dodala da treći konzoricijum Montesolar čine crnogorske kompanije Sanderland Crna Gora i Bemax, kao i dvije kompanije iz Francuske i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Sada ne mogu saopštiti detalje ponuda, jer Vlada mora svaki broj i referencu dodatno da provjeri. Onog momenta kad budemo imali provjeren svaki podatak, to ćemo saopštiti”, saopštila je Sekulić.

Ona je kazala da intereosvanje konzoricijuma Vladi čini izuzetnu čast.

“Za ova tri mjeseca smo prodali 11 paketa tenderske dokumentacije. Kroz ove ponude je prisutno devet kompanija i bez obzira što su tri ponude, to je ipak skup devet različitih domaćih i međunarodnih kompanija”, navela je Sekulić.

Ona je dodala da predstavnike Vlade raduje što su te renomirane kompanije prepoznale da je projekat gradnje solarne elektrane dobar i da u njega vrijedi ulagati.

“Vladu raduje i što su kompanije prepoznale da se projekat isplati, bez obizira što nijesu predviđene subvencije za otkup električne energije”, objasnila je Sekulić.

Prema njenim riječima, svaka od kompanija značajno prevazilazi zahtjeve Vlade u odnosu na tražene reference i finansijsku sposobnost, pa čak i na minimalnu cijenu koja je predviđena tenderskom dokumentacijoma od pet centi po metru kvadratnom.

Sekulić je rekla i da je obaveza Komisije da u roku od 30 dana donese odluku i dostavi je Vladi na odlučivanje.

„Ministarstvo ima rok od 30 dana, počev od ponedjeljka, da napravi rang listu i dostavi je Vladi na odlučivanje“, rekla je Sekulić.

Ona je objasnila da je, tenderskom dokumentacijom, predviđeno da se elektrana gradi u dvije faze.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније