Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

08. 09. 2018. 13:53   >>  13:34

CBCG

Kapital banaka veći od 500 miliona eura

Ukupni kapital banaka krajem jula iznosio je 510,4 miliona eura, pokazuju posljednji raspoloživi podaci Centralne banke (CBCG).

“Agregatni koeficijent solventnosti banaka krajem juna iznosio je 17,15 odsto, što je iznad zakonom propisanog minimuma, koji je deset odsto”, rekli su agenciji Mina-business predstavnici CBCG.

Iz vrhovne monetarne institucije su, odgovarajući na pitanje da li su kontrolom banaka utvrdili da će neke od njih morati da se dokapitalizuju, kazali da CBCG u sklopu kontrolnih aktivnosti obavlja zakonom definisane funkcije i ovlašćenja.

“CBCG na taj način vodi računa o podsticaju i čuvanju stabilnosti finansijskog sistema Crne Gore”, kazali su iz Centralne banke.

Oni su objasnili da kao rezultat procjene rizika sa kojima se banke suočavaju u poslovanju, CBCG propisuje adekvatne supervizorske mjere i ograničenja u poslovanju.

“Preduzete mjere prema bankama, kao i rezultati neposrednih kontrola imaju povjerljiv karakter i javno se ne objavljuju”, odgovovorili su iz CBCG na pitanje da li mogu potvrditi ranija pisanja medija da je jednoj banci ugrožena stabilnost.

Guverner CBCG, Radoje Žugić, kazao je na posljednjem sastanku sa glavnim izvršnim direktorima banaka koje posluju u Crnoj Gori krajem maja da su tri banke bile ranjive, ali da je stepen ranjivosti smanjen i da se kod dvije izašlo iz krize.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније