Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Izvor: Mina biznis, Objavio: I. P. ]

11. 09. 2018. 13:32 >> 13:19
3

RADUNOVIĆ

Za 10 godina u budžet od Aerodroma 6,3 miliona

Crna Gora nije bila prinuđena da, zbog stanja u javnim finansijama, izabere model valorizacije crnogorskih aerodroma kroz davanje koncesija, već bi one trebalo da obezbijede najveću profitabilnost, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.


"Ta varijanta će, prema mom mišljenju, obezbijediti najveću profitabilnost uz najmanji rizik i zato je ušla u proceduru“, kazao je Radunović na konferenciji za novinare.

On nije želio da komentariše procjenu Socijaldemokrata (SD) i menadžmenta Aerodroma Crne Gore, koji tvrde da bi uz kredit od 100 miliona eura u periodu od 25 godina ta kompanija zaradila od 400 miliona do milijardu eura.

"Ne mogu da komentarišem projekciju SD-a, ali mogu da vam dam podatak koji je egzaktan. U crnogorski budžet je u posljednjih deset godina od Aerodroma Crne Gore u formi dividende uplaćeno ukupno 6,3 miliona eura. To je dobar argument", rekao je Radunović.

On smatra da je sve što Vlada pokušava da uradi po pitanju valorizacije crnogorskih aerodroma prilika da se poveća dostupnost Crne Gore kao turističke destinacije.

"Osnovni razlog predloga odluke Vlade da aerodrome da na koncesije je uvjerenje da će taj projekat značajno i na najefikasniji način unaprijediti nivo usluga koje se pružaju aviokompanijama i doprinijeti privlačenju novih aviokompanija i otvaranju tržišta za nove putnike“, saopštio je Radunović.

On smatra da će taj model omogućiti Vladi da sužen fiskalni prostor iskoristi na najbolji način za ulaganja u druge sektore, poput zdravstva, nauke i obrazovanja.

Nurković: Bez dobrih investicija nijesmo ništa uradili

Ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković, kazao je da niko ne može da garantuje da će planirani proces valorizacije aerodroma biti uspješan, ali da očekuje dobre ponude na tenderu za izbor koncesionara.

„Bez dobrih investicija i tehničkog unaprijeđenja aerodroma, ništa nijesmo uradili“, poručio je Nurković.

On je dodao da na odluku o davanju koncesija na aerodrome neće uticati samo jedan kriterijum, već njihov zbir, kao i da će prioritet imati investicije i tehničko poboljšanje.

„Prilikom izbora važan će biti ponuđeni iznos miksa avansne uplate i godišnje koncesione naknade, koja će zavisiti od prihoda. Takođe, važnu ulogu će imati i odnos prema zaposlenima, čija prava ćemo se truditi da maksimalno zaštitimo“, saopštio je Nurković.

On je dodao da će zaštićena prava zaposlenih postati sastavni dio koncesionog ugovora, dok se uskoro očekuje potpisivanje kolektivnog ugovora između Vlade i Aerodroma.

Vlada, prema njegovim riječima, neće davati nikakve garancije u procesu davanja koncesija, niti da će koncesionaru biti omogućeno da imovinu aerodroma stavi pod hipoteku.

„Sva imovina, i ona izgrađena u koncesionom periodu, ostaje u vlasništvu države“, precizirao je Nurković.

Kada je riječ o objavljivanju ekonomske analize valorizacije aerodoroma, koju je uradila Internacionalna finansijska korporacija (IFC), on tvrdi da u njoj nema ništa spektakularno i da bi je on objavio.

Ima prostora da se prihodi povećaju

„Neki dokumenti ipak treba da ostanu interni“, rekao je Nurković i dodao da njena ugovorena vrijednost iznosi 200 miliona eura, a čega je do sada uplaćeno pola.

Investicioni rukovodilac iz IFC-a, Adele Paris, kazala je da davanje koncesija na crnogorske aerodrome treba da obezbijedi hitne investicije privatnog sektora, ali i povećanje komercijalnih prihoda, koji trenutno iznose oko 13 odsto.

„Ti prihodi su na drugim aerodromima na nivou od oko 40 odsto, a u Crnoj Gori postoji značajan prostor da se ti prihodi povećaju“, poručila je Paris.

U IFC-u smatraju da bi davanje koncesija na aerodrome doprinijelo rastu turizma, ali i da su investicije dobra prilika da se Crna Gora pokaže kao destinacija vrijedna ulaganja.

Iz IFC-a su objasnili da Vlada ostaje vlasnik imovine aerodroma i da se ništa ne prebacuje na koncesionara, čak ni ono što bude izgrađeno u periodu od 25 do 30 godina. Tenderski postupak za izbor koncesionara podrazumijeva objavljivanje javnog poziva, zatim pretkvalifikacionu ili fazu ocjene i na kraju finalnu u kojoj će biti dostavljene tehničke i finansijske ponude.

Paris je, na pitanje da li misli da su uslovi za izbor koncesionara labavo postavljeni, odgovorila da oni treba da pokažu finansijsku i upravljačku snagu ponuđača, koja podrazumijeva tri do pet godina upravljanja aerodromima.

„Nadamo se da ćemo od osam do deset zainteresovanih ponuđača, na kraju dobiti makar pet dobrih“, kazala je Paris.

Ona je dodala da se Crna Gora trudi da postane vrlo važna turistička destinacija, te da je cilj IFC-a, kao dijela Svjetske banke, bio da doprinese razvoju Aerodroma Crne Gore, naročito u pogledu infrastrukture i usluga.

„Radili smo na prikupljanju potrebnih podataka i to smo iskoristili kako bi smo dali preporuku šta je najbolje rješenje“, rekla je Paris.

Iz IFC-a su saopštili da se oko polovine avio saobraćaja obavlja preko aerodroma čiji je operator privatni sektor, koji obezbjeđuje menadžment i upravljanje njim.

Oni su kazali da nije dovoljno da aerodromi budu profitabilni, već da je neophodno poboljšanje infrastrukture, kako bi ona ispunila međunarodne standarde.

„Infrastruktura, pogotovo na aerodromu Tivat treba da bude unaprijeđena i to hitno. Potrebno je produžiti piste na oba aerodroma, jer se većina nesreća u svijetu događala zbog spuštanja aviona na kratke piste“, objasnili su predstavnici IFC-a i dodali da bi se na taj način obezbijedilo veću sigurnost.

Neophodno je, kako su saopštili, i proširenje aerodoma, što bi obezbijedilo njihov veći razvoj, jer Crna Gora posljednjih godina bilježi rast broja putnika, a IFC predviđa rast avio saobraćaja od osam odsto u narednim godinama, kao i povećanje čarter letova.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније