Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.M

12. 09. 2018. 19:45   >>  22:20 5

AERODROMI

Koncesija donijela benefite i Srbiji i Hrvatskoj

Davanje aerodroma pod koncesije stranom investitoru donijelo je benefite i Srbiji i Hrvatskoj, kada je riječ o povećanju broja putnika i prihodima, kažu Domagoj Dodig i Dragutin Nenezić, koji su bili uključeni u te projekte. Budući da su skoro sve države u regionu dale aerodrome pod koncesiju, to bi trebalo da uradi i Crna Gora.

Nakon davanja aerodroma u Zagrebu pod koncesiju, francuskom koncesionaru povećan je broj putnika i prihodi, kaže Domagoj Dodig koji je zastupao interese u tom projektu.

"Zagrebačka luka je prošle godine imala preko pet miliona putnika. Za tri godine promet je porastao preko 30 odsto, otvorile su se i nove destinacije i promet je u porastu", kaže Domagoj Dodig Agencije za konkurentnost i investicije.

Koncesionar beogradskog Aerodroma, takođe je francuska kompanija, koja je indirektno povezana sa koncesionarom u Zagrebu. Takođe bilježe dobre rezultate nakon dolaska novog mendžmenta.

"Jedina razlika koju ja vidim, a gdje se Beograd izdvaja jeste što mu je prethodilo restrukturiranje nacionalnog avio prevoznika i dobili ste kroz partnerstvo sa Etihadom nešto novo, a u Srbiji je jednostavno aviokompanija podigla je Aerodrom na preko pet miliona putnika", saopštio je Dragutin Nenezić.

S obzirom na pozitivna iskustva dviju država, kao i trend koji je prisutan u regionu i Crna Gora bi trebalo da upravljanje Aerodromima ustupi privatoj kompaniji, kažu sagovornici TVCG. Očekuju najmanje tri kvalitetne ponude za crnogorske aerodrome.

"To je jedan proces koji je krenuo i koji se svuda dešava. To je prihvaćeno kao koncept i pokazao se kao dobar za sve ", saopštio je Dodig.

"Ne možemo reći da je država loš menadžer kada pogledate da je zračna luka Zagreb uplatila u državni proračun preko 100 miliona kuna, država je dobila itekako velike koristi", smatra Nenezić.

Da bi država zaštitila svoje interese potreban je kvalitetan institucinonalni i zakonodavni okvir, a prethodno treba riješiti imovinska pitanja.

Nijesu prvenstveno bitne jednokratne naknade koje uplaćuje koncesionar, već investcije jer bi Aerodromi trebalo da budu u funkciji razvoja.

"Da li infrastruktura treba da koristi da se razvije destinacija ili da destinacija treba da pomogne razvoju infrastrukture, mi smo odlučili za to drugo i tako smo gradili autoceste prvo smo izgradili infrastrukturu, a ona je koristila razvoju destinacije", kaže Dodig.

"Nije bitan samo direktan upliv u budžet nego i iznos investicija to ste imali u Zagrebu i Beogradu. Nije njegova uloga samo da uplati novac već i da potroši," smatra Nenezić. 

Koncesionar se nakon preuzimanja aerodroma u Zagrebu obavezao da neće otpuštati zaposlene u narednih pet godina, odnosno na beogradskom aerodromu dvije godine. Sagovornici TVCG ističu da bi trebalo očekvati rast zaposlenosti s obzirom na rast prihoda.

Kristina Pavićević RTCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније