Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business ]

16. 09. 2018. 13:28   >>  13:08 1

MINISTARSTVO SAOBRAĆAJA

Profitabilniji aerodromi interes države

Poboljšanje usluge za putnike, razvoj turizma i sticanje međunarodnog iskustva i znanja koje će postati dostupno zaposlenima, tri su ključna benefita davanja koncesija na Aerodrome Crne Gore, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Predstavnici Ministarstva, koje je prethodnih mjesec organizovalo javnu raspravu o davanju koncesija na crnogorske aerodrome, smatraju da to preduzeće danas ne pruža adekvatan nivo usluga putnicima, imajući u vidu rastuće turističke potrebe.

„Valorizacija aerodroma kroz investicije je nacionalni prioritet u periodu velike turističke ekspanzije naše zemlje. Sigurni smo da će izgradnja novih aerodromskih kapaciteta biti snažna podrška pozicioniranju Crne Gore kao visokokvalitetne destinacije na evropskoj mapi“, kazali su agenciji Mina-business predstavnici Ministarstva.

Oni su naveli da će na taj način putnici dobiti ubrzan check in, brže sigurnosne provjere, pasoške kontrole i preuzimanje prtljaga, odgovarajući prostor za sjedenje i smanjenje ukupnog vremena čekanja.

„Saobraćajna infrastruktura je od izuzetne važnosti za razvoj zemlje koja pretenduje da postane vrhunska turistička destinacija. Uz izgradnju autoputa i valorizaciju aerodroma poboljšavamo dvije važne grane - drumski i avio saobraćaj“, poručili su iz Ministarstva.

Oni očekuju da će budući koncesionar privući nove avio-prevoznike i otvoriti nove rute, posebno kad je u pitanju aerodrom u Tivtu, sa kojeg sada jedino za Beograd i Moskvu postoje letovi tokom cijele godine.

„Uz otvaranje novih ruta, očekujemo da će se avio-saobraćaj i broj prevezenih putnika u narednih deset godina udvostručiti, sa sadašnjih oko dva miliona na oko četiri miliona“, precizirali su predstavnici Ministarstva.

Koncesije će, prema njihovim riječima, donijeti i veoma potrebno profesionalno znanje i iskustvo u upravljanju aerodromima, koje će biti veoma vrijedno za sve sada zaposlene u tom preduzeću.

U Ministarstvu smatraju da profitabilniji aerodrom neće biti samo interes koncesionara, već i države, koja će dobijati godišnje prihode od koncesije, kao i pripadajuće poreze u budžet.

„Ako znamo da je komercijalni prihod po putniku na aerodromu u Podgorici 2,1 eura, dok u Beču iznosi 4,1 eura, a u Milanu 5,6 eura, onda je svima jasno zašto se ne smijemo zadovoljiti sadašnjim ekonomskim performansama kompanije, već težiti boljim“, saopštili su iz Ministarstva.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније