Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

06. 08. 2013. 12:19 >> 12:19

POZITIVNI TRENDOVI

Žugić: Deficit smanjen, finansije stabilnije

Prvu polovinu 2013. obilježila je stabilizacija prihoda budžeta i naplata prihoda iznad planiranog nivoa, navodi ministar finansija Radoje Žugić u XXIX Biltenu Ministarstva finansija. Žugić kaže da je su prihodi budžeta veći od planiranih, a došlo je i do ušteda na rashodnoj strani budžeta. Deficit je smanjen i za prvih šest mjeseci iznosio je 79,6 miliona eura.

Žugić navodi da su se, prema posljednjim raspoloživim podacima, makroekonomski i fiskani indikatori kretali u pozitivnom smjeru.

"Poslije pada BDP -a u 2012. godini od 0,5 odsto, ekonomija je u prvom kvartalu 2013. godine ostvarila realni rast BDP -a od 4,3 odsto, u odnosu na isti kvartal prošle godine, dok preliminirani podaci za drugi kvartal pokazuju da je došlo do rasta BDP -a od oko 1,7 odsto", navodi Žugić.

Vlada je, kako kaže, posvećeni definisanju i implementaciji mjera koje treba da podstaknu stvaranje nove vrijednosti i obezbijede snažniji rast naplatom poreza, što je pozitivna posljedica borbe protiv sive ekonomije.

"Inflacija je na nivou projektovane i zabilježen je rekordan nivo zaposlenosti u posljednjih nekoliko godina", navodi Žugić.

Prvu polovinu 2013. godine obilježila je stabilizacija prihoda budžeta i ostvarenje naplate iznad planiranog nivoa.

"Ostvareni su prihodi budžeta u iznosu od 516,1 miliona eura ili 1,43 odsto iznad planiranog nivoa i 8,8 odsto iznad naplate za isti period 2012.godine. U istom periodu, kao rezultat primjene mjera fiskalne konsolidacije, došlo je do ušteda na rashodnoj strani budžeta. Rashodi budžeta su iznosili 595,6 miliona eura, što predstavlja smanjenje u odnosu na planirane rashode za 30,7 miliona eura ili za 4,9 odsto", navodi Žugić u Biltenu Ministarstva finansija.

Deficit budžeta je smanjen i za prvih šest mjeseci iznosio je 79,6 miliona eura ili 2,3 odsto procijenjenog BDP -a za 2013. godinu.

"U maju i junu ostvaren je neznatan deficit, što je posljedica dobre naplate prihoda i pozitivnih efekata ljetnje turističke sezone. BDP –a", saopštio je Žugić.

Kao rezultat svih, do sada, preduzetih mjera, kako navodi ministar, prvih šest mjeseci tekuće godine karakterisala su, većim dijelom, pozitivna ekonomska kretanja.

"I u narednom periodu ćemo, iz ugla naše nadležnosti,insistirati na daljem jačanju fiskalne discipline, a u cilju održivog sistema zarada, iniciraćemo izmjenu regulatornog okvira koji definiše zarade u javnom sektoru, u pravcu definisanja načina utvrđivanja zarada za sve zaposlene u javnom sektora koji će biti uslovljen trendom ekonomskih i fiskalnih parametara", zaključio je ministar finansija.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније