Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Mina business, Objavila: R.P. ]

18. 09. 2018. 13:20 >> 13:05

PAMETNE SPECIJALIZACIJE

Strategija doprinosi razvoju najperspektivnijih sektora

Strategija pametne specijalizacije, koju bi Vlada trebalo da donese do kraja godine, dodatno će doprinijeti daljem razvoju najperspektivnijih sektora crnogorske privrede i identifikovati komparativne prednosti i potencijale, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je danas na konferenciji pod nazivom S3.me - Pametna specijalizacija: inovacije, preduzetništvo i konkurentnost, kazala da je za svaku državu od značaja da kroz pametnu specijalizaciju identifikuje potencijale u određenim prioritetnim sektorima.

"Time se, kroz jačanje inovacionog kapaciteta, tehnološku ili drugu specijalizaciju, ostvaruje prepoznatljivost i mjesto na globalnom tržištu i jača konkurentnost ekonomije", navela je Sekulić.

U izradi strategije su učestvovali predstavnici ministarstava ekonomije i nauke, Privredne komore (PKCG), Unije poslodavaca (UPCG) i Montenegro biznis alijanse (MBA), a dobijena je i ekspertska podrška Udruženog istraživačkog centra Evrospke komisijue (JRC).

Sekulić je saopštila da je značaj koncepta pametne specijalizacije prepoznat i Industrijskom politikom Crne Gore do 2020. godine.

"Tim dokumentom se podstiču strukturne promjene, modernizacija industrije, ulaganja u razvoj znanja i vještina, kao i unaprijeđenje inovacionih i istraživačkih mogućnosti", rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, strategija obuhvata pet prioritetnih tematskih područja – obnovljive izvore energije, održivu poljoprivredu i lanac vrijednosti hrane, nove materijale i održive tehnologije, održivi i zdravstveni turizam i informaciono-komunikacione tehnologije.

Sekulić je kazala da Crna Gora ima mogućnosti za rast i razvoj zasnovan na znanju i inovacijama, čime se otvara prostor za podršku evropskih fondova u finansiranju konretnih razvojnih projekata.

Načelnica Ministarstva nauke, Milena Milonjić, pročitala je prisutnima govor ministarke Sanje Damjanović, koja nije bila u mogućnosti da prisustvuje skupu.

Damjanović je u svom govoru navela da je Crna Gora ušla u proces pametne specijalizacije prije više od godinu i da strategija kada bude urađena neće biti uobičajena.

"Kada bude pripremljena strategija, trebalo bi da znamo koje investicione projekte treba da pokrenemo kako bi postigli značajano povećan ekonomski rast u određenim djelatnostima ili pokrenuli nove. Pametna specijalizacija znači zasnovati razvoj na znanju i biti konkurentan na širem planu", navela je Damjanović u govoru.

Pametna specijalizacija, prema njenim riječima, znači biti prepoznatljiv po proizvodima, uslugama, obrazovnim programima i profesionalcima i premostiti granice između tradicionalnih sektora koristeći moderne tehnologije, naročito digitalizaciju.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, kazao je da je proces preduzetničkog otkrivanja u Crnoj Gori bio veoma intenzivan i da je trajao značajno kraće nego što je to bila praksa u ostalim evropskim državama.

On je naveo da se svi prioriteti definisani strategijom međusovno prožimaju sa ciljem stvaranja sinergijskog djelovanja i realizacije vizije razvijene i konkurentne Crne Gore.

"Suočavamo se sa činjenicom da crnogorska mala i srednja preduzeća nemaju dovoljno sopstvenih sredstava da ulažu u razvoj inovacija, kao ni kadra da te procese iniciraju i implementiraju", dodao je Golubović.

On je poručio da posebnu pažnju treba posvetiti i start-up-ovima, koji su nosioci inovativnog i kreativnog potencijala.

Predsjednica Unije poslodavaca (UPCG), Svetlana Vuksanović, saopštila je da je glavni cilj startegije povećanje konkurentrnosti crnogorske ekonomije, fokusirajuči se na resurse znanja i povezujući ih sa ogrnaičenim brojem prioriteta.

"Upravo smo ovim procesom definisali prioritetne oblasti u kojima možemo biti konkuretni na tržištu. Prepoznali smo i nova područja i vrijedno ćemo raditi na nihovom razvijanju", dodala je Vuksanović.

Prema njenim riječima, da bi preduzeća bila ravnopravna na evropskom tržištu moraju biti konkurentna, a da bi to postigla moraju jačati sopstvene kapacitete.

Izvršni direktor Montenegro biznis alijanse (MBA), Zoran Vulević, kazao je da se u slučaju izrade strategije pametne specijalizacije potvrđuje važnost saradnje privatnog i javnog sektora.

"Sprovođenje strategije podrazmijeva identifikaciju komparativnih prednosti i davanje prioriteta investicijama, istraživanju, inoivacijama, regionalnom razvoju, preduzetništvu i konkurenciji", smatra Vulević.

On je zaključio da Crna Gora nema rezervni privatni sektor i da treba da se učini sve da se postojećem obezbijede najbolji uslovi za razvoj i napredak.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније