Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

[ Objavio: I. P. ]

19. 09. 2018. 13:04   >>  13:06 22

SIMOVIĆ VJERUJE

Autoputem snažnije ka Evropi

Autoput Bar-Boljare doprinijeće da crnogorska ekonomija još snažnije krene pravcem našeg integracionog puta u Evropu, smatra potpredsjednik Vlade Crne Gore i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

Simović je danas u Budvi otvorio sajmove građevinarstva, vode i energetike.

On je, kako je objavljeno na Tviter nalogu Vlade Crne Gore izrazio zahvalnost ministru zaštite životne sredine NR Kine Li Ganđijeu na podršci njegove vlade, kako bi Kina na Jadranskom sajmu bila predstavljena kao zemlja partner sa kojom Crna Gora gaji prijateljske odnose.

"Kontinuirani trendovi rasta aktivnosti u građevinarstvu jasno pokazuju postojanje sve većeg interesovanja domaćih i stranih investitora za tržište Crne Gore i potvrđuju da Vladini napori za unapređenje poslovnog ambijenta donose konkretne rezultate u pravcu održanja dinamičnog ekonomskog rasta, otvaranja novih radnih mjesta i unapređenja kvaliteta života građana", naglasio je Simović.

On je istakao posebno zadovoljstvo zbog činjenice da je nosilac prezentacije Narodne Republike Kine na ovogodišnjem Sajmu, kineska kompanija CRBC, naš partner i glavni izvođač radova na projektu izgradnje prve dionice autoputa Bar – Boljare.

Projekat gradnje autoputa značajno je doprinio rastu crnogorske ekonomije, koji je u prošloj godini bio jedan od najvećih u Evropi.

Svakako, najznačajniji pozitivni ekonomski efekti izgradnje autoputa očekuju se njegovim završetkom i povezivanjem sa ključnim evropskim saobraćajnim koridorima, tržištima i emitivnim turističkim zonama.

"Efikasnijim i savremenijim putnim povezivanjem učinićemo Crnu Goru saobraćajnim, logističkim i trgovinskim habom u Jugoistočnoj Evropi, i značajno unaprijediti saobraćajnu bezbjednost i sigurnost, smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i uvećati udobnost putovanja. Autoput će doprinijeti da naša ekonomija još snažnije krene pravcem našeg integracionog puta – u Evropu", naglasio je Simović.

Potvrda da je Vlada Crne Gore na dobrom putu, prema riječima Simovića su i izvještaji relevantnih međunarodnih institucija i organizacija, prije svih Međunarodnog monetarnog fonda, koji je u ovoj godini, godini intenzivnih radova na prvoj dionici i planiranja gradnje narednih, konstatovao da crnogorska ekonomija ima dobar učinak, da se finansijski sektor unapređuje, da napori Vlade Crne Gore u procesu fiskalnog prilagođavanja donose rezultate, da su stabilizovani makroekonomski izgledi.

Simović je kazao da Crna Gora i organizacijom ovakvih međunarodnih manifestacija, potvrđuje da je njena ekonomija i privreda otvorena za globano tržište, da se podstiče konkurentska borba i tržišna utakmica, koja stvara kvalitet i doprinosi razvoju.

"Nijesmo zagovornici protekcionizma i zatvaranja, već otvorenosti i partnerstva, što najbolje potvrđuju investitori iz 113 zemalja koji posluju u Crnoj Gori“, kazao je Simović i svim učesnicima Sajma poželio puno uspjeha.

Inače, učešće izlagača iz 18 zemalja predstavlja potvrdu atraktivnosti crnogorskog građevinskog sektora, ukupne privrede i investicionih potencijala Crne Gore.

Пратите нас на

Коментари22

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније