Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B.

19. 09. 2018. 16:12   >>  16:03

ŽUGIĆ PORUČIO

Nekvalitetni krediti smanjeni za 18,5 odsto

Nekvalitetni krediti se, u kontinuitetu, smanjuju i trenutno iznose 217,9 miliona eura ili 7,4 odsto saopštio je guverner CBCG Radoje Žugić.

Žugić predvodi delegaciju CBCG na sastanku u Frankfurtu, posvećenom dijalogu na visokom nivou sa Evropskom centralnom bankom (ECB).

Guverener je kazao da je to značajan pad u odnosu na 2011. godinu, kada je nivo NPL-a iznosio 25,9 odsto.

Aktivne kamatne stope imaju tendenciju daljeg pada iako, i dalje, po riječima guvernera, predstavljaju skup input za realnu ekonomiju.

„Sa druge strane, i pored niskih pasivnih kamatnih stopa, depoziti rastu, što je dokaz povjerenja u bankarski sistem“, kazao je Žugić.

Guverner Žugić upoznao je predstavnike ECB-a sa aktuelnom makroekonomskom situacijom u Crnoj Gori i stanjem u finansijskom sistemu.

„Prema procjenama MONSTAT-a, crnogorska privreda je u 2017. godini ostvarila rast od 4,3%. Ovakav trend je nastavljen i u ovoj godini, zahvaljujući, prvenstveno, snažnoj investicionoj aktivnosti, rastu domaće tražnje i privatne potrošnje, kao i povećanom turističkom prometu“, saopštio je guverner Žugić i dodao da Crna Gora mora nastaviti sa aktivnostima na diverzifikaciji privrede kako bi se smanjila njena zavisnost od vremenskih prilika.

Što se bankarskog sektora tiče, karakterišu ga, kako kaže Žugić, stabilnost i visoka likvidnost i solventnost.

Guverner je upoznao predstavnike ECB-a i sa aktivnostima CBCG na unapređenju regulatornog okvira, u pravcu njegove pune harmonizacije sa EU standardima i najboljom bankarskom praksom.

U nastavku sastanka, viceguverneri CBCG, Nikola Fabris i Miodrag Radonjić, prezentovali su predstavnicima ECB-a okvir za vođenje makroprudencijalne politike sa potencijalnim instrumentima u funkciji dodatnog snaženja finanijske stabilnosti, preliminarne rezultate ankete o kreditnoj aktivnosti banaka, kao i politiku upravljanja međunarodnim rezervama i efekte sprovođenja obavezne rezerve, kao instrumenta monetarne politike.

Tokom dijaloga, diskutovano je i o makroekonomskoj situaciji i razvoju bankarskog sektora u Eurozoni, kao i o monetarnoj politici ECB-a.

„Dijalog na visokom nivou potvrđuje odličnu saradnju CBCG i najveće monetarne institucije Evropske unije i ima za cilj pripemu Crne Gore i ostalih zemalja kandidata za članstvo u evropski sistem centralnih banaka“, saopšteno je iz CBCG.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније