Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: B.B [ Mina ]

20. 09. 2018. 17:32   >>  17:13

PROJEKAT MINISTARSTVA EKONOMIJE

Mentoring usluge za 13 crnogorskih preduzeća

Ministarstvo ekonomije odobrilo je pružanje mentoring usluga za 13 crnogorskih preduzeća iz devet opština a cilje je pružanje besplatne nefinansijske podrške malim i srednjim preduzećima.

Ministarstvo, kako su saopštili njegovi predstavnici, već dugi niz godina realizuje mentoring u okviru projekta Uspostavljanje i promocija mentoring usluga u malim i srednjim preduzećima u zemljama Zapadnog Balkana, u saradnji sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju(JICA).

"Do sada je kroz proces mentoringa obučeno ukupno 28 mentora, a mentoring usluge primilo je ukupno 45 preduzeća", navodi se u saopštenju i dodaje da će se usluge ubuduće nuditi preduzećima u Podgorici, Baru, Kotoru, Tivtu, Bijelom Polju, Rožajama, Pljevljima i Nikšiću.

Usluga koju Ministarstvo sprovodi u saradnji sa biznis centrima, odnosno jedinicama lokalne samouprave, ima za cilj pružanje besplatne nefinansijske podrške malim i srednjim preduzećima u situacijama kada im je potrebno savjetovanje u smislu opstanka na tržištu, kao i boljeg pozicioniranja proizvoda i usluga.

Iz Ministarstva su objasnili da se proces mentoringa realizuje po uspostavljenoj mentoring šemi razvijenoj u saradnji sa JICA-om, uz transfer znanja od sertifikovanih mentora, po japanskoj metodologiji i uz podršku japanskih eksperata.

"Metodologija određuje korake u procesu u okviru kojeg stručna osoba, odnosno mentor, sprovodi mentoring u direktnom kontaktu i radu sa predstavnikom kompanije, određeni broj sati i u prostorijama korisnika", rekli su iz Ministarstva.

Kroz analizu i dijagnostifikovanje trenutne situacije, mentor i vlasnik preduzeća zajednički proučavaju aktuelno poslovanje samog preduzeća i na osnovu sprovedenih analiza, uz korišćenje japanske metodologije i alata, pripremaju plan razvoja budućeg poslovanja preduzeća.

"Mentoring, kao sveobuhvatan proces podrške preduzećima i preduzetnicima, olakšava njihov nesmetani razvoj i rast. To je jedno od najboljih rješenja za buduće izazove u poslovanju", zaključuje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније