Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

Objavila: M.L.B. [ Mina Business ]

20. 09. 2018. 15:58 >> 15:39
2

DEMOKARTE UPOZORAVAJU

Građanima godišnje isplaćivano 3,33 miliona

Građanima je od početka 2012. do kraja prošle godine u prosjeku godišnje isplaćivano 3,33 miliona eura iz tekućih budžetskih rezervi, što ukazuje na vođenje paralelne budžetske politike, saopštio je potpredsjednik Demokratske Crne Gore, Momo Koprivica.

„Ukupna suma u tom periodu iznosi 19,96 miliona eura, što govori o raspolaganju enormnim iznosima u korist građana, kao i da je na djelu paralelna budžetska politika. To, takođe, govori i o nepostojanju fiskalne discipline i potpuno zanemarenom principu efikasne raspodjele sredstava“, rekao je Koprivica na konferenciji za novinare.

On je dodao da su Demokrate došle do informacije da se broj građana kojima su isplaćena sredstva tekuće budžetske rezerve na godišnjem nivou kretao od 4,65 hiljada do 6,66 hiljada, odnosno da su ona u prosjeku godišnje isplaćivana za 5,85 hiljada.

„Simptomatične su velike varijacije broja građana od godine do godine, koje dostižu i do 2,02 hiljade osoba. Da li je ova varijacija izazvana i uslovljena izbornim ciklusom“, pitao je Koprivica.

On je dodao da Ministarstvo finansija ne daje godišnje preglede broja građana kojima su isplaćivana sredstva tekuće budžetske rezerve, iako je to, prema njegovim riječima, lako jer se budžetske godine poklapaju sa kalendarskim.

Koprivica smatra da se ti pregledi ne daju kako se ne bi vidjela ekspanzija broja građana-korisnika u izbornim godinama.

On je naveo da, prema informacijama Demokrata, prosječan je iznos isplaćenih sredstava tekuće budžetske rezerve po građaninu u tom petogodišnjem periodu 564 EUR.

„Taj iznos najviše liči na iznos mita ili tekućeg namirivanja partijsko-budžetskih parazita“, saopštio je Koprivica.

On je kazao da su predstavnicima Demokrata iz Ministarstva finansija rekli da odluke o raspodjeli sredstava iz tekuće budžetske rezerve građanima donose uži kabinet Vlade i komisije za raspodjelu dijela sredstava budžetske rezerve i procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

„To je suprotno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti koji propisuje da o korišćenju sredstava tekuće i stalne budžetske rezerve, uz prethodnu saglasnost Vlade, odlučuje Ministarstvo finansija“, naveo je Koprivica.

On je dodao da su mu iz Ministarstva finansija odgovorili da se sredstva tekuće budžetske rezerve građanima dodjeljuju za potrebe liječenje, školovanja i poboljšanja materijalne situacije.

„Sve što je dato za liječenje, neka je i to pozdravljamo. Međutim, druge dvije namjene su apsolutno neodređene, što daje odriješene ruke u pogledu korišćenja budžetske rezerve“, saopštio je Koprivica.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније