Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

21. 09. 2018. 15:33   >>  18:22 11

MARKOVIĆ

Valorizacija ACG neophodna, u oktobru sa investitorima o MA

Premijer Crne Gore Duško Marković na Miločerskom razvojnom forumu saopštio je da nema dilemu da se mora se ići u valorizaciju Aerodroma, jer od toga zavisi cijela ekonomija države. On je istakao da aerodromi više liče na sletišta za punjenje goriva nego na resurs za dovođenje putnika. Takođe je kazao da je jedna ozbiljna evropska kompanija zainteresovana za Montenegro Erlajns.

Premijer Crne Gore Duško Marković na Miločerskom razvojnom forumu kazao je da se Crna Gora danas ne može porediti sa onom iz 2006. Istakao je da će Crna Gora napredovati i dalje te da je uvjeren da će biti jedna od najrazvijenih i najperspektivnijih država na sjevernom Meditreranu.

On je istakao da nema dilemu da se Aerodromi moraju valorizovati.

"Od toga zavisi cijela naša ekonomija. Pogledajte danas na šta liče naše piste... Naši aerodromi više liče na sletišta za punjenje goriva nego na resurs za dovođenje putnika. Nije ovo rasprodaja državnog resursa nego njegova valorizacija i to na najbolji način da država privatnim novcem dobija kapitalnu infrastrukturu koja donosi ozbiljne ekonomske benefite. Imamo interesovanje najvećih svjetskih kompanija koje se bave aerodromskim operacijama", navodi on.

Dodaje da očekuje investicije ne manje od 120 miliona i godišnji prihod od koncesije ne ispod 10 miliona.

Na pitanje kako gleda na kritike "iz kafića" kaže da je mnogo lakše biti na tribinama i odmjeravati i ocjenjivati ko šta radi nego učestvovati u procesima.

"Ova Vlada je u protekle gotovo dvije godine bila uspješna", istakao je Marković.

U oktobru sa potencijalnim kupcima MA

Upitan kakva će u slučaju koncesije na naše aerodrome biti sudbima nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlinesa premijer je rekao da „brigu“ za nacionalnog avioprevoznika sada izražavaju oni isti koji su do juče kritikovali Vladu zato što ne uvodi Montenegro Airilens u bankrot ili likvidaciju.

"Uradićemo sve da nacionalna avio kompanija opstane", poručio je Marković.

Predsjednik Vlade je poručio da će već u prvoj nedjelji oktobra razgovarati sa partnerima koji su zainteresovani za kupovinu nacionalne aviokompanije Montenegro Airlines.

Kako je saopšteno iz Vlade Crne Gore, Marković je rekao da je riječ o ozbiljnoj evropskoj aviokompaniji

"Ako ponuda bude dobra, ići ćemo u pravcu dogovora", kazao je Marković.

Već uživamo ozbiljne benefite gradnje autoputa

Na pitanje kako vidi autoput u funkciji razvoja turizma Crne Gore, premijer je rekao da smo mi kada je u pitanju ocjena cjelishodnosti ove istorijske kapitalne investicije za Crnu Goru izašli iz onog perioda negacija.

Naveo je da se ranije sugerisalo da ta investicija nije potrebna Crnoj Gori, da će ona Crnu Goru dugotrajno ugroziti u svakom smislu, posebno finansijskom, te da ona ne donosi ekonomske benefite Crnoj Gori i da je možda bolje ići sa nekim alternativnim modelima brzih cesta ili trećih traka na već postojećoj infrastrukturi.

"To je negdje i stanje našeg mentaliteta ali i straha da krenemo u nešto novo, da smo u stanju da se suočimo sa potrebama zemlje i građana kada nam okolnosti ne idu u prilog. Tu imamo i standardnu situaciju da nam politička javnost stvara ambijent u kome ne treba ništa raditi da bi imali razloga za kritiku", objasnio je predsjednik Vlade.

Premijer smatra da je tadašnja Vlada donijela pametnu i hrabru odluku i da se ona poklapa sa onom sposobnošću koju donosioci odluka moraju imati.

„Treba da vidite šta se dešava iza zatvorenih vrata a ne u prostoriji u kojoj sjedite i mi danas već uživamo ozbiljne benefite pokretanja gradnje prve prioritetne dionice autoputa. Mi smo do sada potrošili nešto oko 400 miliona eura iz kredita Eksim banke i nešto oko 40 miliona direktnog učešća iz kapitalnog budžeta. Od 2015. godine do danas, 5-6 % je gradnja autoputa doprinijela rastu našeg BDP-a, da ne govorimo na druge posredne benefite", naglasio je Marković.

Пратите нас на

Коментари11

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније