Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Ekonomija

22. 09. 2018. 10:26 >> 22:02

DRECUN

Veći kreditni rejting - veće povjerenje investitora

Povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore znači i rast povjerenja investitora što će mnoge od njih ohrabriti da započnu svoje greenfield investicije u našoj zemlji, ocijenio je za Portal RTCG ekonomski analitičar Predrag Drecun.

 

Podsjećamo, agencija Moody’s povećala je kreditni rejting Crne Gore, pa je u novom izvještaju potvrđena ocjena rejtinga B1 za našu zemlju, uz značajnu izmjenu izgleda sa pozicije "stabilan" u "pozitivan".

Komentarišući takvu odluku Moody's-a, Drecun je rekao da su benefiti izvjesni, ali da bi sada trebalo učiniti sve na promociji Crne Gore i brže privlačiti strane investicije.

"To znači da će investitori imati više povjerenja, što će siguran sam, mnoge od njih ohrabriti da započnu svoje greenfield investicije u Crnoj Gori. To istovremeno znači da su rezultati rada Vlade, i državne adminisittracije uopšte, ocijenjeni kao pobolšani u odnosu na posljednje analize Moody’s-a", rekao je Drecun.

Ovo je, prema riječima našeg sagovornika, dobra poruka investitorima, koja će ih sigurno natjerati na razmišljanje.

"Ali kao što rekoh, potrebna je proaktivnija uloga države u provlačenju investitora, a to znači da se napravi neki plan kojim bi se određene institucije obavezale da će godišnje privući određeni iznos stranih direktnih investicija (SDI). Naglašavam da samo 40-ak miliiona eura SDI dovodi do rasta od cca 1% GDP", kaže Drecun.

Nakon rasta kreditnog rejtinga mora se, smatra on, očekivati pad kamatnih stopa i priliv novih investicija.

"Ali do toga neće doći ako samo čekamo investitore. Za njih se treba boriti. Ako toga ne bude, onda nema svrhe ni sve što se radi na poboljšanju ambijanta, koji rezultira stabilnim rastom rejtinga", rekao je Dredin.

Kada Moody's donosi odluke o rastu kreditnog rejtinga, navodi Drecun, polazi od mnoštva činjenica, uparujući poslovni ambijent sa makroekonomskim agregatima, praveći projekciju budućih kretanja i očekivanja u crnogorskoj ekonomiji.

"Gleda se apsolutno sve. Za investitore su izvejštaji rejting kuća jedan od glavnih inputa kad donose odluke. Projekicja stabilan ka pozitivnom je ohrabrujuća. Moody’s je izračunao da je prosječan rast naše ekonomije za poslednih deset godina bio dva odsto, što je dovoljno dug trend da se da ocjena za budući period. Navodi se tri grupe razloga - izgledi za srednjoročni ekonsmki rast i investicije; fiskalna konsolidacija i Vladine mjere na smanjenju rizika refinansiranja", istakao je Drecun, uz ocjenu da se u svakoj od tih grupa detaljno opisuje napredak Crne Gore.

Ono što ova rejting kuća uzima u obzir su, između ostalog, procjena da će do 2022.godine javni dug biti oko 50%, da će se pomoć EU nastaviti, a dosadašnja pomoć EU je ocijenjena kao doprinos rastu od 1% prosječno.

"Pošto je Crna G,ora po ocjeni ove rejting kuće na dobrom putu ka EU, a to znači da se osvajaju i usvjaju EU standardi, to je i pojačalo odluku Moody’s-a da poboljša kreditini rejting CG. Takođe su uzeli u obzir i realziaciju velikih investicija u infrastukturu, energetiku i turizam. Ovim Moody’s direktno priznaje da sadašnje relativno visoko učešće javnog duga u GDP ima ekonomski smisao, jer će nakon aktiviranja tih investicija doći do dodatnog rasta", kaže Drecun. 

Posebno ekslipiciraju, navodi on, nove avio rute sa zapadnom Evropom, auto put Bar-Boljare, kao izuzetno uticajne na budući rast, ali nagalašavaju da izgradnja auto puta već pokazuje pozitivne efekte. 

"Naglašava se i električni kabl sa Italijom, i nazivaju ga Trans balkanskim elktričnim koridorom jer spaja Srbiju, BiH, Rumuniju i Crnu Goru sa zapadnim tržištem struje, što Moody’s ocjenjuje kao ogroman prostor za povećanje prihoda Crne Gore, i jačanje proizvodnih kapaciteta. Očekuje se stabilan rast do 2020 po stopi od 3,2 %, i sledstveno tome sufucut u budžetu od 2%", istakao je Drecun.

Igor PEJOVIĆ

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније